OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Myllyn Paras

Pariisin Eiffel-torni ja Jouluinen valokyltti – näillä voitettiin Piparinleivonnan SM-kultaa

Suomen taitavimmat piparileipurit löytyivät tänä vuonna Vantaalta ja Joensuusta. Moderni lähestymistapa siivitti voittoon, kun järjestyksessään yhdestoista Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin lauantaina 27. marraskuuta.

Tapahtuma järjestettiin virtuaalisena jo toisen kerran pandemiatilanteen vuoksi. Finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään eri puolilla Suomea ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä.

Tuomaristo piti tehtäväänsä vaikeana, sillä taso oli korkea ja kisa hyvin tasaväkinen molemmissa sarjoissa. Tuomareille esiteltiin niin perinteisiä kuin moderneja kilpailutöitä. Piparinleivonnan SM-kilpailuihin osallistui sekä aikuisten että nuorten kilpailussa jo vuosia leivontaa harrastaneita sekä erilaisissa kilpailuissa palkittuja leipureita. Tuomaristo kehui leipureiden tasaisen varmaa työskentelyä.

Alle 20-vuotiaiden sarjan parhaaksi leipuriksi valittiin Joensuusta kotoisin oleva 17-vuotias Anniina Hyvärinen teoksellaan Pariisin Eiffel-torni.

– Kilpailutyöni ei ole varsinaisesti jouluinen, sillä mielestäni tuoksuvat piparit kuuluvat kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. Koska rakastan luontoa ja matkustamista, halusin tehdä herkän työn, joka vie ajatukset kauniiseen Pariisiin, Hyvärinen kommentoi voittoaan.

Tuomaristo ihasteli erityisesti työn herkkyyttä sekä kaunista ja viimeisteltyä työnjälkeä. Koskettava tarina loi universaalia joulutunnelmaa.

SM-finaalia tuomaroivat Myllyn Parhaan kehitysjohtaja ja kondiittorimestari Iiro Heinonen, Hellapoliisi-sivustoa ylläpitävä Kati Jaakonen sekä vuoden 2020 Piparinleivonnan nuorten SM-voittaja ja Someleipuri 2021 Maija Vuonokari.

– Hyvärisen hauras ja herkkä Eiffel-torni seisoo tukevasti jalustallaan kuin esikuvansa toisessa maailmansodassa. Lisäksi paiston onnistuminen ja keittiön siisteys vaikuttivat kisan voittoon, Heinonen kiittelee.

Aikuisten sarjan voitti Piia Hjelt teoksellaan Jouluinen valokyltti.

– Idea kilpailutyöhöni lähti perinteisestä joululyhdystä ja minulle tärkeästä tunnelmavalaistuksesta. Urbaani valokyltti tuo jouluvalot nykypäivään, Hjelt kertoo.

Hjelt leipoi lapsuudessaan paljon äitinsä kanssa, mutta omat lapset ja heidän lastenkutsunsa ovat haastaneet kotileipuria vuodesta 2006. Uusia haasteita hän odottaa myös SM-mestaruudeltaan.

– Hjeltin siivitti voittoon uusi ja moderni lähestymistapa piparinleivontaan. Silti työ kunnioitti piparia ja taikinaa. Valaisu toi työhön myös ratkaisevan wow-efektin, Heinonen kehui voittajatyötä.

Kilpailijoiden raaka-aineena oli virallinen kisataikina, Myllyn Parhaan valmistama Laktoositon Piparitaikina. Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen oli aikaa 120 minuuttia. Annetussa ajassa finalistit piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti.

Aikuisten ja nuorten sarjojen voittajat saavat kunnian toimia Myllyn Parhaan #Someleipureina vuoden 2022 ajan.

Lähde: Myllyn Paras