OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: MIELI

Joulu kuuluu Kriisipuhelimessa jo monta viikkoa ennen pyhiä

Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää joulun aikaan normaalisti joka päivä ja yö. Joulu kuuluu kriisipuhelimessa jo viikkoja ennen pyhiä. Pyhinä puhuttavat erityisesti jouluun liittyvät odotukset ja huoli läheisten päihteiden käytöstä.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30 400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa.

– Keskustelut Kriisipuhelimessa paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Myös alle 30-vuotiaiden soitot ovat viime vuoden tapaan pysytelleet korkealla. Lisäksi taloushuolet ovat kasvaneet vuonna 2021. Huoli rahasta puhuttaa myös joulun aikana. Toisin kuin muut juhlapyhät, joulu asettaa isoja suorituspaineita itselle ja läheisille.

– Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta, Winter sanoo.

Pandemia voi muuttaa suhtautumista sukujouluihin

Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita. Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.

– Huolta voivat herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon. Taustalla voi olla ikäviä muistoja lapsuuden jouluista. Toisaalta pandemia-aikana joulua vietetään toista kertaa uusin tavoin, mikä voi muuttaa suhtautuista sukujouluihin, Winter sanoo.

Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen. Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsinkielinen linja Kristelefon on auki normaalisti maanantaista perjantaihin ja päivystää jouluaattona klo 9-13 numerossa 09 2525 0112. Arabiankielinen linja päivystää maanantaista torstaihin numerossa 09 2525 0113. Arabiankieliselle linjalle voi soittaa myös englanniksi.

Lähde: MIELI Suomen Mielenterveys ry