OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirja-arvostelu: Tim – Aviciin elämäkerta nostaa nuorten mielenterveysongelmat tapetille

Måns Mosesson: Tim – Aviciin elämäkerta. Johnny Kniga 2021

Millainen on kuuluisuuden nurja puoli? Siihen keskittyy Aviciin tuore elämänkerta. Musiikkitaivaan nuori tähti Avicii, eli ruotsalainen Tim Bergling, tehtaili 2010-luvulla lukuisia listaykkösiä ja esiintyi jättimäisille yleisöille ympäri maailmaa. Menestyksellä oli kuitenkin kova hinta ja Avicii poistui joukostamme vuonna 2018, vain 28-vuotiaana.

Dagens Nyheterin tutkiva toimittaja Måns Mosesson kävi elämänkertateosta varten läpi kymmeniätuhansia teksti- ja sähköpostiviestejä, sekä haastatteli haastatteli artistin vanhempia ja muita läheisiä. Tim – Aviciin elämänkerta antaa kokonaisvaltaisen kuvan siitä, millainen oli ujoksi pojaksi kuvaillun Berglingin matka maailmantähteyteen ja raottaa faneille luomisprosessia monien Aviciin kuuluisimpien kappaleiden, kuten Levels, Wake Me Up ja Hey Brother, taustalla. Ennen kaikkea se kuvailee sitä, miten raskasta julkisuuden pyöritys ja huima työtahti olivat herkälle introvertille. Kulissien takana artistia piinasivat mielenterveysongelmat ja päihderiippuvuudet. Vuonna 2016 Avicii päätti lopettaa keikkailun keskittyäkseen terveyteensä. Keväällä 2018 maailma sai järkyttäviä uutisia, kun artistin elämä päättyi itsemurhaan.

Mosesson on voittanut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ja hänelle on myönnetty Prix Italia -palkinto parhaasta dokumentista. Kirja onkin kirjoitettu varmalla ammattilaisen otteella. Asiapainotteinen kirjoitustyyli kuitenkin paljastaa, ettei Mosesson itse koskaan tavannut Tim Berglingiä. Lähdeaineistoon turvautuen teos pyrkii silti avaamaan päähenkilönsä tunnemaailmaa lukijalle, siinä kohtalaisen hyvin onnistuen. Kirjaa lukiessa tulee tunne, ettei sen perimmäinen, tai ainakaan ainoa tavoite, edes olekaan kirjata maailmantähti Aviciin uran eri vaiheita. Sen sijaan toimittajan silmin Timin tarinaa katsova Mosesson antaa kirjassa paljon painoarvoja nuorten pahoinvoinnille. Hänen mukaansa nuorten aikuisten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet Ruotsissa melkein 70 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Itsemurhat vaativat maassa monin verroin enemmän henkiä kuin liikenneonnettomuudet. Myös kaikki kirjasta kertyvät Berglingin perheen tekijänpalkkiot ohjataan Tim Bergling säätiölle (Tim Bergling Foundation). Säätiö pyrkii toiminnallaan lisäämään tietoisuutta mielenterveysongelmista ja ehkäisemään itsemurhia.

Osta kirja Adlibrikselta

Tim – Aviciin elämäkerta

Sidottu, suomi, 2021

”Wake me up when it’s all over.”

Maailmankuulun musiikkilegendan traaginen elämä.

Avicii oli 2010-luvun pop-sensaatio, jota ei pysäyttänyt mikään – paitsi hän itse. Lähes kymmenen vuoden ajan ruotsalainen Tim Bergling tehtaili listaykkösiä rikkoen ennätyksiä vasemmalta ja oikealta ja esiintyi jättiläismäisille yleisöille ympäri maailman.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!