OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Älä ota kaikesta itseesi – näin opit olemaan loukkaantumatta

Meillä on tapana tuijottaa omaa napaa ja yleisesti ottaen se on ihan okei; koemmehan elämän juuri oman itsemme kautta. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaikkien muiden elämä pyöri meidän ympärillämme. Otamme usein helposti itseemme, kun joku muu toimii tavalla, joka on vastoin meidän omia näkemyksiämme.

Vaikka joulu on rauhoittumisen aikaa, saattaa lomakauteen liittyä myös stressiä ja kiristyneitä hermoja. Aikataulujen järjestäminen, lahjojen metsästäminen ja sukulaisten luona ramppaaminen herättävät helposti muutakin kuin ilon ja rakkauden tuntemuksia. Vaikka rakastamme perhettämme, myös perheenjäsenten keskinäisiin suhteisiin liittyy usein skismaa ja konflikteja. On erimielisyyksiä, sisaruskateutta ja sukupolvien välisiä näkemyseroja. Oli kyseessä sitten kilpailuhenkinen lautapelisessio tai poliittinen keskustelu joulupöydässä, kitkaa voi syntyä juhlapyhinäkin.

Mutta entä, jos voisimmekin estää itseämme loukkaantumasta muiden ajattelemattomista kommenteista? Mitä jos osaisimmekin tukahduttaa riidanpoikasen sen sijaan, että heitämme lisää bensaa liekkeihin? Hyvinvointiasiantuntija Erica Spiegelman uskoo, että konfliktitilanteesta selviää helpommalla, kun ei itse antaudu tunneryöpyn valtaan. Hän neuvoo Poosh-sivustolla, kuinka voimme oppia olemaan ottamatta kaikesta itseemme.

Koita asettua toisen kenkiin

– Yritä asettua heidän asemaansa, Spiegelman ehdottaa.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta riitatilanteessa toisen osapuolen kantaa voi olla vaikea ymmärtää. Se käy helpommin, kun kysyt itseltäsi kysymyksiä, jotka auttavat sinua katsomaan asian eri näkökulmasta.

– Voisiko olla, että toinen on kateellinen sinulle? Kenties hän tuntee epävarmuutta jostakin asiasta. Liittyykö se hänen rooliinsa perheessä? Yritä ymmärtää, mitä toinen henkilö tuntee ja ajattelee ja miten hyvin hän osaa välittää sen, Spiegelman neuvoo.

Negatiiviset tuntemukset, kuten kateus, tuntuvat ehkä hullulta; perheessähän halutaan toisille pelkkää hyvää. On kuitenkin aivan tavallista, että sisarusten tai serkkujen välillä esiintyy kateutta, jos joku tuntee jääneensä jostain paitsi. He saattavat nähdä sinun elävän sitä todellisuutta, josta he ovat unelmoineet. Ehkä olet matkustellut heitä enemmän tai päässyt parempaan kouluun, tai olet ehtinyt perustamaan perheen ensimmäisenä. Kateus kumpuaa epävarmuudesta. Muista, että se on heidän tunteensa, ei sinun. Älä siis ota sitä omille harteillesi.

Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä

Kun joku laukaisee ajattelemattoman kommentin, älä ajattele automaattisesti, että se oli tarkoitettu naljailuksi juuri sinulle. Usein ihmiset päästävät suustaan sammakoita sen kummemmin ajattelematta. Voi olla, ettei hän edes ymmärrä kommentin olevan loukkaava.

Muista myös, että vaikka kommentti lausuttaisiin sinulle, ei se ole välttämättä hyökkäys sinua vastaan henkilönä. Mieti, poikkeaako hänen kasvatuksensa tai hänen uskomuksensa omistasi. Suurista teemoista ja kivuliaista aiheista puhuttaessa keskustelu saattaa kuumentua.

– Yleensä kyse on siitä, että ihmiset heijastavat omia ennakkoluulojaan, ongelmiaan ja tarpeitaan sinuun, Spiegelman muistuttaa.

Sen sijaan, että asettuisit tiukasti puolustuskannalle, yritä ymmärtää toista ja kohdata hänet myötätunnolla. Kun ymmärrät, ettei loukkaus ole sinulle tarkoitettu sinua kohtaan, kykenet paremmin hallitsemaan omaa reaktiotasi.

Onko sillä väliä viiden vuoden kuluttua?

Kysy itseltäsi, onko sillä, mitä kukakin sanoi, oikeasti väliä? Vaikuttaako se elämääsi tai suhteisiisi vielä viiden vuoden kuluttua? Jos ei, on parempi antaa asian olla.

– Käytän tätä menetelmää paljon, Spiegelman sanoo.

Irti päästäminen ei ole aina helppoa, mutta sitä voi harjoitella. Spiegelman neuvoo kokeilemaan hengitys- ja maadoitusharjoituksia ennen tilanteita, joissa riitoja saattaa ilmetä. Niitä voi vetäytyä harjoittamaan myös silloin, kun jännitteet alkavat kasvaa. Muista, että irti päästäminen ei tarkoita, että negatiiviset tunteet pitäisi tukahduttaa. Anna itsesi tuntea kaikki tuntemukset, mutta älä takerru niihin. Haluatko todella viettää viettää joulun kytevän vihan kanssa ja kaunaa kantaen?

Lähde: Poosh