OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Suklaa, kinkku, glögilisukkeet ja taikinat – koiralle sopimattomat jouluruoat

Jouluruoka on tärkeä osa joulun odotusta sekä joulunviettoa. Monet joulupöydän antimista eivät kuitenkaan sovi koiran vatsalle, eli jouluruoat on hyvä säilyttää aina koiran ulottumattomissa. Koiralle ei kannata antaa jouluruokia tai niiden tähteitä vaan vatsaystävällisin vaihtoehto on antaa vain koirille tarkoitettuja herkkupaloja. Agria Eläinvakuutus listasi koiralle sopimattomia jouluruokia ja niiden aiheuttamia oireita.

Suklaa

Suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän teobromiinia se sisältää ja sitä vaarallisempaa se on koiralle. Koiran suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata.

Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat esim. kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. Mikäli koira on tai on saattanut syödä suklaata, on hyvä tarkkailla sen vointia ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Muista, että tarkkanenäinen koira voi haistaa ja löytää myös lahjaksi paketoidut suklaat, eli niitä suklaata sisältäviä lahjoja ei kannata laittaa kuusen alle etukäteen.

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen mutta se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi vaan voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Joulukinkku kannattaa sijoittaa jäähtymään koiran ulottumattomiin. On myös hyvä varmistaa, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Rusinat, pähkinät ja taikinat

Hiivaa sisältävät taikinat eivät ole hyväksi koiralle, sillä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Taikinoiden sisältämät muut ainekset eivät myöskään ole koiralle hyväksi ja voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Glögin sekaan lisättävät rusinat eivät ole koiralle sopivaa syötävää, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa koiralle munuaisten vajaatoimintaa. Mantelit ja muut pähkinät eivät myöskään ole koiran vatsalle sopivia, sillä koiran elimistö ei pysty pilkkomaan niitä. Sijoita siis glögilisukkeet aina koiran ulottumattomiin.

Myrkytyksen oireet koiralla

Mikäli koira syö jotain yllä mainituista jouluruoista tai muuta sopimatonta ruoka-ainetta, esimerkiksi sipulia, on hyvä seurailla koiran vointia.

Myrkytyksen oireet riippuvat siitä mitä koira on syönyt ja kuinka paljon. Tavallisia myrkytyksen oireita ovat muun muassa vatsavaivat kuten oksentelu ja ripuli, levottomuus, tihentynyt hengitys tai apaattisuus. Oireet voivat ilmetä pian syömisen jälkeen, mutta toisinaan oireet näkyvät vasta myöhemmin, esimerkiksi suklaamyrkytyksen oireet näkyvät yleensä ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa.

Lievissä tapauksissa, tai jos ei ole varma onko koiran syömä aine sille vaarallista, voi ottaa yhteyttä etäeläinlääkäriin, esimerkiksi Vet Guideen. Jos koiran yleisvointi heikkenee tai koira alkaa oksennella tai ripuloida, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Akuuteissa tapauksissa koira on hyvä viedä välittömästi lähimmälle avoinna olevalle eläinlääkäriasemalle.

Lähde: Agria Eläinvakuutus