OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Saako joulu budjetin paukkumaan? Säästä arjessa pienillä teoilla

Joulu voi tehdä tuntuvan loven lompakkoon ja monella uudenvuodenlupaukset liittyvät juuri rahankäyttöön. Vuoden alku onkin täydellinen hetki sitoutua elämänlaatua parantaviin ja arkea helpottaviin muutoksiin. Pienistäkin säästötoimista voi kuukaudessa tai vuodessa kertyä suuria summia. Vaikka oma palkka ei sallisi merkittävää säästöjen kerryttämistä, lähes jokaisen arkeen mahtuu tarpeettomia menoja, joiden karsiminen lihottaa lompakkoa puolihuomaamatta.

Kokkaa kotona

Tämä on varmasti monelle itsestäänselvä säästövinkki, mutta pyri laittamaan ruokaa kotona mahdollisimman usein. Ulkona syöminen ja takeaway ovat helppoja ja hauskoja, mutta myös kalliita harrastuksia. Kotona valmistetut ateriat maksavat yleensä murto-osan ravintola-annoksen hinnasta ja ovat usein vieläpä terveellisempiä.

Tyhjennä auton takakontti

Tuppaako autoosi kertymään turhaa roinaa? Kun auton takakontti on tyhjä, kuluu bensaa, ja samalla siis bensaan käytettyä rahaa, vähemmän.

Vietä päivä, jolloin et osta mitään

Yllättävän monelle Älä osta mitään -päivä on todellinen haaste. Kokeile viettää päiviä, jolloin et käytä rahaa mihinkään. Se ei tarkoita, että sinun täytyisi istua kotona pyörittelemässä peukaloitasi. Käy ulkoilemassa ystävien kanssa tai tutustu kaupungin tarjoamaan ilmaiseen kulttuuriin.

Syö vähemmän lihaa

Lihansyönti on yksi aikamme kuumista puheenaiheista. Kiistatonta on kuitenkin, että lihapainotteinen ruoka on yleensä kalliimpaa. Koita siis syödä edes silloin tällöin terveellistä ja edullista kasvisruokaa, tai ainakin vähennä lihan määrää lautasella.

Korjaa itse

Vaativiin huoltotöihin kannattaa palkata ammattilainen, mutta monet kodin pienet fiksaukset voi tehdä myös itse. Apua voi hakea tee-se-itse-oppaista ja YouTuben opetusvideoista. Jos et ole luontaisesti kätevä käsistäsi, voit myös pyytää osaavampaa ystävää avuksi.

Vaihda LED-lamppuihin

Säästä sähkölaskussa vaihtamalla perinteiset lamput LED-lamppuihin.

Myy käyttämättömät vaatteet

Käytätkö todella kaikkia niitä vaatteita, jotka roikkuvat kaapissasi? Tee inventaario ja karsi vaatteet, joita et ole käyttänyt viimeisen vuoden aikana. Myymällä käyttämättömät vaatteet kirppiksellä tai verkossa tienaat rahaa ja saat kaappeihin tilaa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tauota kuntosalijäsenyys

Terveydestä huolehtiminen on tärkeää, mutta liikkua voi muuallakin kuin kuntosalilla. Säästä laittamalla salijäsenyys hetkeksi tauolle ja kokeile sen sijaan ulkoliikuntaa ja kotona painojen kanssa treenaamista.

Aseta itsellesi kulutusrajat

Hallitse kulutustasi asettamalla itsellesi päivittäinen budjetti. Älä ylitä tätä budjettia muuta kuin hätätilanteissa.

Karsi tarpeettomat suoratoistotilaukset 

Monestako suoratoistopalvelusta ja sovelluksesta sinulle kertyy kuukausittaisia kuluja? Peruuta kaikki tilaukset, joita et välttämättä tarvitse.

Odota alennuksia

Kun ostat uutta, suosi alennuksia. Usein, kun maltat odottaa pari kuukautta, voi saada tuntuvan alennuksen tuotteesta, josta olisit aiemmin joutunut maksamaan täyden hinnan.

Kokeile käteistä

Etenkin korona-aikana on suosittu kortilla maksamista. Säästäjän kannattaisi kuitenkin kokeilla ainakin hetken aikaa käteisellä maksamista; kun käsittelet fyysistä rahaa, näet heti, paljostako joudut ostotilanteessa luopumaan ja mitä sinulle jää jäljelle.

Tee itse

Kuten sanottu, monet asiat kannattaa jättää ammattilaisten kontolle. Mieti kuitenkin, mitkä asiat arjessasi ovat sellaisia, että onnistuisit ainakin silloin tällöin tekemään ne itse. Esimerkiksi napin ompeleminen tai manikyyrin siistiminen onnistuvat suhteellisen helposti myös kotona.

Lähde: Poosh