OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Rauhoita ärtynyt talvi-iho ammattilaisten ohjeilla

Talvi laittaa monen ihon koetukselle. Muuten hyvinvoiva ihokin saattaa alkaa talvella punoittaa ja kiristää.

– Joillakin ihmisillä on luonnosraan herkkä iho, toisilla se voi herkistyä tilapäisesti esimerkiksi kylmän sään, stressin, matkustelun tai univajeen takia, selittää ihotautilääkäri Amy Wechsler Voguessa.

Talvella iho kaipaa yleensä erilaista hoitoa ja etenkin oireilevan ihon kohdalla omat tuotteet ja rutiinit kannatta miettiä uusiksi. Voguen ihotautilääkärit ja meikkitaiteilijat jakavat ohjeensa talvi-ihon rauhoittamiseksi.

Valitse hajusteetonta

Kukapa ei tykkäisi hyväntuoksuisista tuotteista, mutta iho ei välttämättä tuoksuista innostu.

– Tuoksu on yksi yleisimmistä punoitusta ja kutinaa aiheuttavista ainesosista herkkäihoisilla, varoittaa tohtori Naissan O. Wesley lehdessä.

Meikkitaiteilija ja minimalistisen kosmetiikkabrändi Westman Atelierin perustaja Gucci Westman kehottaa aina tarkastamaan tuotteiden ainesosaluettelon. Talvella kannattaa suosia rauhoittavia ja herkälle iholle sopivia ainesosia. Hajusteiden ohella hän välttelee esimerkiksi sulfaatteja, jotka saattavat ärsyttää ihoa.

– Yritä valita tuote, jossa on mahdollisimman vähän ainesosia. Mitä enemmän ainesosia etikettiin on listattu, sitä enemmän tilaisuuksia tuotteella on aiheuttaa ongelmia, hän muistuttaa.

Puhdista hellävaraisesti

Ihon puhdistamista ei pidä unohtaa talvellakaan.

– On tärkeää poistaa meikki ja ympäristömyrkyt, mutta liiallista puhdistamista tulee välttää. Se voi viedä iholta sen luonnolliset rasvat ja järkyttää sen suojakerrosta, mikä puolestaan johtaa ihon kuivumiseen ja ärtymiseen, Wesley selittää.

Hän suosittelee talvi-iholle erittäin hellävaraista, sulfaattitonta puhdistustuotetta.

– Herkkää ihoa ei todellakaan tarvitse puhdistaa enempää kuin kerran päivässä, ellei meikkiä tarvitse jossain vaiheessa päivää poistaa, hän lisää.

Kuori säännöllisesti, mutta älä liian usein

Myöskään kuorimisesta ei tarvitse luopua talvella, kunhan sitä muistaa harjoittaa maltillisesti.

– Kuoriminen on herkälle talvi-iholle tärkeää. Se poistaa kuolleet solut ihon pinnalta, jolloin tuotteet pääsevät imeytymään paremmin, sanoo manhattanilainen ihotautilääkäri Francesca Fusco.

Kuorivan tuotteen kanssa pitää kuitenkin käyttää kevyttä kättä.

– Hankaaminen on kattiloita ja pannuja varten, se ei sovi iholle.

Kasvoille kannattaa yleensä aina käyttää eri kuorintatuotteita kuin vartalon iholle, sillä jälkimmäiset ovat usein liian rajuja kasvojen herkälle ja ohuelle iholle.

Kosteuta huolellisesti

Kosteutus on talviaikaan avainasemassa ihonhoidossa. Herkkä ja kuiva iho vaatii huolellista kosteutusta päivittäin, muuten se samenee ja hilseilee nopeasti. Helpoin tapa auttaa janoista ihoa on lisätä rutiiniin kosteuttavia tuotteita. Kosteusvoiteen alle levitettävä hyaluronihapposeerumi sopii useimmille.

– Se imee magneetin lailla kosteutta vasta puhdistetulle iholle, Fusco ylistää.

Fusco pitää myös omega-rasvahappoja sisältävistä kasvoöljyistä, jotka auttavat vahvistamaan ihon suojakerrosta. Silloin on kuitenkin oltavat tarkkana seen suhteen, millaista öljyä kasvoille levitetään.

– Jotkut öljyt rauhoittavat ihoa, mutta toiset saattavat ärsyttää ihoa, Wechsler huomauttaa.

Sekä öljyissä että kosteusvoiteissa kannattaa suosia ei-komedogeenisia tuotteita, sillä ne eivät tuki ihohuokosia.

Suosi kevyttä meikkiä

Kun iho punoittaa, tulee kasvoille helposti ladottua kaksin verroin peitevoidetta. Westmanin mukaan talvi-iholle on kuitenkin helpompi loihtia hehkua kevyemmällä meikillä.

– Minulla on tapana välttää raskasta, peittävää meikkiä punoittavilla alueeilla. Lopputulos näyttää niin ylimeikatulta, jos käytät montaa tuotetta, sanoo Westman.

Hän levittää pahimmin punoittaviin kohtiin vain kevyesti helposti levittyvää peitevoidetta. Poskipunien kanssa on syytä olla varovainen, jos iho punoittaa jo valmiiksi.

– Tykkään kermamaisesta koostumuksesta, koska sen määrää on helpompi hallita, hän huomauttaa.

Itse ruusufinnistä kärsivä Westman kehottaa välttämään myös meikeissä ihoa ärsyttäviä ainesosia.

– Tiedän, että valitsemani tuotteet eivät vain peitä ihoani, ne auttavat sitä paranemaan. Se auttaa minua tuntemaan oloni positiiviseksi ja itsevarmaksi.

Lähde: Vogue