OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Covid-ihottuma on todellinen ilmiö: asiantuntija selittää miksi virus saa ihon oireilemaan

Olet varmasti törmännyt sosiaalisessa mediassa puheisiin covidin jälkeisistä iho-ongelmista. Tuoreen tutkimuksen mukaan “covid-ihottuma” saattaa olla luultua yleisempää; 12 000 tutkitun joukosta peräti 17 prosenttia postiivisen covid-testin saaneista kertoi kärsineensä ärtyneestä ihosta tai ihottumasta. Mutta miksi iho-oireita ilmenee akuutin koronavirusinfektion aikana tai sen jälkeen? Stylist pyysi ihotautilääkäri Sonakshi Khoranaa selittämään, mistä asiassa on kyse ja mitä sille on tehtävissä.

Covid-tartunta todella saattaa joissakin tapauksissa oireilla myös iholla.

– Vaikka Covid-19:ää ajatellaan hengityselimiin vaikuttavana sairautena, maailmalla on raportoitu ihottumista. Monet virusinfektiot voivat vaikuttaa ihoon, joten sinällään ei ole yllättävää, että näemme tätä myös Covid-19:n yhteydessä, tohtori Khorana selittää.

Iho-oireet ovat syntyvät kehon taistellessa virusta vastaan.

– Virus voi aiheuttaa niin sanotun sytokiinimyrskyn, joka voi aiheuttaa inflammaatiota myös iholla, tohtori Khorana sanoo.

Eri potilailla ilmenee hyvinkin erilaisia iho-oireita. Osalla iho kuumottaa ja punoittaa, toisilla ilmenee nokkosihottumaa muistuttavaa ihottumaa. Sytokiinimyrsky on vastuussa myös paleltumia muistuttavista iho-oireista, joita monilla potilailla on ilmennyt koronatartunnan yhteydessä.

Joissakin tapauksissa ihottuma voi olla koronaviruksen ensimmäinen, tai jopa ainoa, oire. Tohtori Khorana kuitenkin muistuttaa, etteivät yllättäen alkaneet iho-ongelmat välttämättä ole suoraan yhteydessä koronatartuntaan.

– Olemme kokeneet pandemian aikana tavallista enemmän stressiä ja ahdistusta. Stressi voi pahentaa aknen, ekseeman, psoriaasin, nokkosihottuman ja yskänrokon kaltasia iho-ongelmia, sekä aiheuttaa hiusten ohenemista.

Myös kasvomaskien käyttö voi pahentaa esimerkiksi aknen oireilua. Sille onkin lanseerattu pandemia-aikana ikioma terminsä, maskne.

Kuinka hoitaa koronan ärsyttämää ihoa?

Iho-oireet voivat jatkua viikkoja akuutin infektion jälkeen. Hoito riippuu tietenkin siitä, millaisia oireita iholla ilmenee. Kuumoittavaa ja punoittava iho rauhoittuu maltillisella ihonhoidolla.

– Voit hoitaa ihoa kosteusvoiteilla, jotka sisältävät keramideja, glyseriiniä ja kauraa. Paikalliset steroidivoiteet saattavat auttaa, mutta niitä ei tule käyttää pitkäkestoisesti. Myös kalamiinia sisältävästä voiteesta voi olla apua hoidossa, tohtori Khorana ohjeistaa.

Suosi ihonhoidossa hajusteettomia, ihon suojavaippaa korjaavia tuotteita. Pantenoli, keramidit, glyseriini ja niasiiniamidi kosteuttavat ihoa ja edistävät ihon paranemista. Vältä voimakkaita aineita ja meikkiä ärtyneellä alueella. Mikäli korona aiheuttaa nokkosihottuman kaltaisia oireita, voi kutinaan kokeilla antihistamiinitabletteja.

– Jos ihottumaa esiintyy kasvoilla ja se aiheuttaa huulten tai kielen turvotusta, on syytä puhua asiasta lääkärin kanssa. Jos turvotus aiheuttaa hengitysvaikeuksia, silloin tarvitaan kiireellistä apua, tohtori Khorana muistuttaa.

Suurin osa koronaviruksen yhteydessä esiintyvistä ihottumista rauhoittuu itsestään, mutta osa voi vaatia lääkärin apua. Käänny aina ammattilaisen puoleen, jos oireet eivät rauhoitu itsestään tai ne haittaavat arkea.

Lähde: Stylist