OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Oletko itsekäs ilkimys vai terve rajojen asettaja?

Vastaatko kyllä silloinkin, kun et millään ehtisi tai haluaisi tehdä jotain? Montako kertaa päivässä asetat jonkun toisen tarpeet omiesi edelle? Oletko sietänyt huonoa kohtelua, koska olet halunnut välttyä konfrontaatiolta? On luonnollista, että haluamme miellyttää muita, mutta itsestä huolehtimisen ensimmäinen ja ehkä tärkein askel on rajojen asettaminen.

Se, että osaamme asettaa ympärillemme selkeät rajat, on tervettä itsesuojelua. Rajojen asettaminen tarkoittaa irti päästämistä sellaisista ihmisistä, jotka imevät sinusta kaikki mehut ja saavat sinut tuntemaan olosi arvottomaksi. Se tarkoittaa, että osaat sanoa ei, niin työpakalla kuin yksityselämässä; sinun on ilmoitettava pomollesi, että et suostu tekemään ylitöitä ilmaiseksi, ja tehtävä kumppanillesi selväksi, millaisia asioita et aio sietää parisuhteessa. Rajat tarkoittavat, ettei sinun tarvitse aina olla ystäviesi tavoitettavissa juuri sillä hetkellä, kun he haluavat purkaa sydäntään.

Älä pelkää töykeän leimaa

Valitettavasti moni meistä jättää tällaiset rajaviivat vetämättä, koska pelkäämme, että meidät leimataan töykeiksi ja itsekkäiksi. Joustamme omista rajoistamme miellyttääksemme muita ja arkailemme asettaa itsemme etusijalle. Totuus on, että ein sanominen ei tee sinusta ilkeää ihmistä. Se, että laadit elämääsi hyvinvointiasi tukevia sääntöjä, ei ole sama asia, kuin jos pyrkisit tahallisesti loukkaamaan toista ihmistä. Rajat eivät tarkoita, että olisit kylmä ja muista piittaamaton, päin vastoin. Niiden tarkoitus on auttaa sinua voimaan paremmin ja suuntaamaan energiasi oikeisiin asioihin. Tällöin kykenet myös olemaan parempi ystävä, kumppani, vanhempi tai työntekijä.

Rajoista on hyvä puhua niiden ihmisten kanssa, joita ne koskettavat. Silloin se, miten asiat esität, on kaikki kaikessa. Sinun on oltava riittävän lempeä, jotta et turhaan loukkaa ketään, mutta toisaalta tarpeeksi jämäkkä, että viestisi menee perille. Kun kerrot selkeäksi, miksi tietyt rajat ovat tarpeen, useimmat ihmiset ymmärtävät ja osaavat kunnoittaa tarpeitasi. Muista kuitenkin, että viime kädessä tapa, jolla joku reagoi, kertoo enemmän hänestä kuin sinusta. Jos joku yrittää taistella rajojasi vastaan, heillä on todennäköisesti oma lehmä ojassa. Elämä on lyhyt, et voi viettää sitä muiden ehdoilla. Pidä siis omista rajoistasi kiinni. Älä pelkää, se ei ole itsekkyyttä, se on itsekunnioitusta ja itsestä huolehtimista aidoimmillaan.

Lähde: Poosh