OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Kirja-arvostelu: Sairas ja viallinen paljastaa, miten lääketieteen sukupuolivinouma naisten terveyden

Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen. Bazar Kustannus, 2021

Historian saatossa naiset ovat jääneet pahasti alakynteen lääketieteen saralla. Pitkään aikaan naiset eivät saaneet harjoittaa lääkärin ammattia, eivätkä osallistua lääketieteelliseen tutkimukseen. Se tarkoitti, että miehet päättivät naisten terveydestä ja tekivät diagnooseja ilman kunnollista tuntemusta naisen kehosta. Naisten hyvin erilaiset terveysongelmat niputettiin yhteen ja aiheuttajaksi ilmoitettiin villejä tautinimikkeitä vaeltavasta kohdusta hysteriaan. Naistutkimukseen erikoistunut tohtori Elinor Cleghornin teos Sairas ja viallinen on kattava, Antiikin Kreikasta nykyaikaan kulkeva aikajana siitä, miten pöyristyttävällä tavalla naisia on lääketieteen historian kulussa kohdeltu.

Cleghorn kuvaa kirjassaan, miten eri aikakausilla vallineet asenteet ja uskomukset ovat heijastuneet lääketieeseen. Hän jakaa puistattavia tarinoita siitä, miten naisten kehoa on surutta käytetty politiikan pelinappulana. Naisten sairauksia on selitetty miesten kehittämillä teorioilla ja niihin tarjotut hoidot ovat olleet usein paitsi julmia, myös täysin hyödyttömiä. Naisille on uskoteltu, että raskaudet ja aviollinen seksi suojaavat heidän terveyttään, kun taas kouluttautuminen ja poliittinen vaikuttaminen olisivat heidän herkälle mielelleen vahingollista. Jopa noitavainojen taustalta löytyy pelko, jota naisten itsenäistymisaikeet ovat miehissä herättäneet.

Valitettava tosiasia on, ettei naisten heikompi asema lääkeetieteessä ole jäänyt historiaan. Rakenteisiin kutoutunut järjestelmällinen syrjintä ja tiukassa elävät uskomukset vaikuttavat kielteisesti naisten terveyteen yhä tänä päivänä. Naisten kipua ei oteta vakavasti, heidän kertomuksiaan ei uskota. Erityisesti etnisiin vähemmistöihin kuuluvat naiset joutuvat taistelemaan saadakseen laadukasta hoitoa. Cleghorn kertoo kirjassa myös omista kokemuksistaan lupuksen kanssa. Naiset sairastuvat autoimmuunisairauksiin selvästi useammin kuin miehet, eikä liene sattumaa, että menee yleensä vuosia, ennen kuin potilaat saavat tunnustusta oireilleen.

Cleghornin feministinen teos painottaa siitä tosiasiaa, että sukupuoli, ihonväri ja sosioekonominen asema vaikuttavat yhä voimakkaasti potilaan saamaan hoitoon. Todennäköisesti suurella osalla teoksen naispuolisista lukijoista on siitä omakohtaista kokemusta. Historian saatossa lukuisat naiset ovat lääkäreinä, aktivisteina ja potilaina taistelleet tätä sukupuolivinoumaa vastaan, mutta lääketieteellä on vielä pitkä matka kuljettavanaan, ennen kuin kaikki saavat samantasoista hoitoa. Sairas ja viallinen onkin Cleghornin kutsuhuuto kroonisista kivuista, parantumattomista tai diagnosoimattomista sairauksista kärsiville naisille, jotta he kaikki korottaisivat äänensä ja vaatisivat lääkäreitä kuulemaan heitä.

Osta kirja Adlibrikselta.

Sairas ja viallinen

sidottu, suomi, 2021

Naisen mysteeri

Elinor Cleghornin Sairas ja viallinen on raadollinen kuvaus naisten, sairauksien ja lääketieteen historiasta.

Lääketieteen historia on paitsi tieteellistä myös yhteiskunnallista ja kulttuurista historiaa, jonka perustan ovat luoneet miehet. Naisen keho on ollut poliittisena taistelukenttänä koko ihmiskunnan historian ajan.

Tohtori Elinor Cleghorn (s. 1980) on erikoistunut naistutkimukseen ja työskennellyt tutkijana Oxfordin yliopistossa. Hän on esiintynyt ja luennoinut mm. Tate Modernissa, Institute of Contemporary Artsissa ja BBC:n keskusteluohjelmissa. Tällä hetkellä Cleghorn asuu Sussexissa ja toimii vapaana kirjoittajana ja tutkijana. Sairas ja viallinen on hänen ensimmäinen tietokirjansa.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!