OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kysely: Pandemia on tehnyt suomalaisista vaativia verkko-ostoksilla

Pandemia on mullistanut suomalaisten tavan tehdä ostoksia, sillä verkkokauppa on juurruttanut lopullisesti paikkansa suomalaisten ostokäyttäytymisessä. Suomalaisten huomattava enemmistö edellyttää nyt, että verkko-ostaminen sujuu helposti. Useampi kuin seitsemän kymmenestä suomalaisesta kertoo arvostavansa toimivaa verkkokauppaa enemmän kuin ennen, paljastaa teknologiayhtiö Qvikin tuore kuluttajakysely.

– Verkkokaupoilta odotetaan nyt laadukasta palvelua aina kotiovelle asti. Kuluttajien mielestä verkkokaupoissa esimerkiksi toimitusta ja noutoa koskevat vaihtoehdot ovat puutteellisia. Tämä harmitti miltei joka toista vastaajaa. Kun kysyimme samasta aiheesta kaksi vuotta sitten, puutteet ärsyttivät noin kolmasosaa, toimitusjohtaja Lari Tuominen kertoo Qvikin tiedotteessa.

Myös verkkotilausten seurattavuus on suomalaisille nyt tärkeää. Lähes joka viides kyselyyn vastanneesta arvostaa nyt sitä, että tilauksen etenemistä ja toimitusta voi seurata helposti. Toissa vuonna vastaavaa ominaisuutta piti tärkeänä reilu kymmenesosa vastaajista.

Puolet kyselyn vastaajista on tänä vuonna tehnyt enemmän ostoksia verkossa kuin aiemmin. Vielä kaksi vuotta aikaisemmin vastaavassa kyselyssä lähes viidesosa vastaajista ei tehnyt verkko-ostoksia ollenkaan.

– Kysely todistaa, että verkkokauppa kiinnostaa, vaikka yhteiskunta on palaamassa normaaliin. Lähes puolet kyselyn vastaajista uskoo tekevänsä aiempaa enemmän ostoksia verkossa myös pandemia-ajan jälkeen, Tuominen toteaa.

Joka kolmas ei luota mobiilisovellusten tietoturvaan

Qvikin kyselyssä kartoitettiin, mistä syystä kuluttajat ovat jättäneet mobiilisovelluksia lataamatta. Lähes kolmasosa jätti ottamatta mobiilisovelluksen käyttöön, koska ei pitänyt sitä turvallisena.

– Suomalaisten tarve yksityisyyden suojaan verkossa on kasvanut, erityisesti psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron myötä. Kysely osoittaa, että epäluulo koskee myös mobiilisovelluksia. Sovellusten keräämästä datasta on viime aikoina keskusteltu paljon, ja aihetta on syytä pitää edelleen esillä, Tuominen sanoo.

Tuominen myöntää, että mobiilisovellusten teknisten ominaisuuksien takia ne saavat kerättyä käyttäjästä enemmän tietoa kuin verkkopalvelut.

– Tätä tietoa voidaan sitten käyttää hyvää tai pahaan. Esimerkiksi Apple on viime aikoina tuonut yksityisyyttä parantavia ominaisuuksia käyttäjän eduksi.”

Teknologiayhtiö Qvik kartoitti suomalaisten digipalveluiden käyttämistä valtakunnallisella kyselytutkimuksella helmikuun loppupuolella. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Norstat.

Lähde: Qvik Oy