OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kärt Ojavee, Johanna Ulfsak. Siirtymiä. 2016.

Tallinnalaisessa Adamson-Ericin taidemuseossa aukeaa kestävään designiin ja uudenlaisiin materiaaleihin keskittyvä näyttely

Tallinnassa sijaitsevaan Adamson-Ericin taidemuseoon avataan 8. huhtikuuta kestävään designiin ja uudenlaisiin materiaaleihin keskittyvä näyttely. Näyttelyssä on mukana monia tunnettuja suunnittelijoita, joiden töissä on hallitsevana kestävyys ja innovaatio ja joiden tuotanto on paikallisen designin viimeistä huutoa.

Design ja uudet teknologiat -näyttely tutkii eri materiaalien ja uusien teknologioiden käyttöä aikamme virolaisten taiteilijoiden ja suunnittelijoiden tuotannossa. Esillä on muun muassa Kärt Ojaveen ja Johanna Ulfsakin interaktiivista älykangasta, Siim Karron hiilinegatiivisia sienipohjaisia huonekaluja sekä korutaitelija Darja Popolitovan omaperäistä tuotantoa. Näyttely kutsuu mukaan miettimään, mikä on oma suhteemme materiaaleihin ja mikä vaikutus materiaaleilla on yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tutkitaan, miten digitaaliset teknologiat, 3D-tulostus, laserkaiverrus tai ultraääniompeleet avartavat perinteisten materiaalien – posliinin, lasin, puun tai tekstiilin – käyttö- ja ilmaisumahdollisuuksia. Käsityön ja digiteknologioiden yhteistyönä syntyy kiehtovia ratkaisuja, jotka tarjoavat uudenlaista estetiikkaa, mutta pakottavat myös pohtimaan uudelleen taiteilijan totuttua näkökulmaa.

Monia suunnittelijoita ohjaa halu soveltaa työssään totutun tuotannon, kulutuksen ja poisheittämisen mentaliteetin sijasta kiertotalousmallia, joka tehostaisi luonnon resurssien käyttöä. Miten tehdä kokonaisratkaisuja sisältävää kestävää suunnittelua ja ottaa samalla huomioon, mitä ympäristövaikutuksia esineen valmistamisella on ja mitä tuotteelle tapahtuu kulutuskaaren lopussa? Niinpä etsitään luontoystävällisiä vaihtoehtoja muoville ja muille synteettisille materiaaleille, joilla on iso ympäristöjälki. On kehitetty kestäviä ja kompostoitavia, jopa hiilinegatiivisia materiaaleja, jotka eivät tuota, vaan sitovat kasvihuonekaasuja. Samoin etsitään ratkaisuja jätteiden käyttöön uusien materiaalien raaka-aineena tai jätteiden syntymisen vähentämiseen esimerkiksi käyttämällä muotiteollisuudessa nollakulukaavoja. Näyttelyssä esillä olevat teokset tarjoavat älykkäitä ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja todistavat vakuuttavasti, että kestävä materiaalikulttuuri on mahdollista.

Näyttely oheisohjelmaan kuuluu sekä aikuisille että lapsille tarkoitettuja kierroksia, mestariluokkia ja työpajoja.

Näyttely on kävijöille avoinna 25.9. saakka.

Lähde: Viron taidemuseo