OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kosketus rentouttaa ja vahvistaa turvallisuuden tunnetta

Kun elämässä on paljon kuormitusta tai turvallisuuden tunne huojuu, on lempeä kosketus oiva apu palautumiseen. Psykologi ja koulutettu hieroja Minna Nevala Terveystalo Rela-hierojista kertoo, miten kosketus edistää mielen hyvinvointia.

Tarvitsemme kosketusta läpi koko elämämme. Se on ensimmäinen aisti, joka meille kehittyy ja aisti, joka säilyy meillä pisimpään.

– Tiedämme, kuinka tärkeä tekijä kosketus on lapsen kehitykselle. Vanhemman rauhoittava syli vahvistaa muun muassa lapsen turvallisuuden tunnetta ja rakentaa pohjaa itsetunnolle. Kosketuksen voima myös säilyy läpi koko aikuiselämän: läheisen halaus herättää meissä turvaa ja tarjoaa hoivan kokemuksia, vaikka lapsena kosketusta ei olisikaan saanut tarpeeksi, muistuttaa Nevala.

Kosketuksen parantava vaikutus pohjaa biologiaan

Ihminen on fyysinen ja psyykkinen kokonaisuus: kosketus vaikuttaa hermoston ja hormonien kautta vahvasti mieleemme muun muassa rentouttaen ja lievittäen kipua.

– Esimerkiksi hieronta on hyvä keino aktivoida parasympaattista eli rauhoittavaa hermostoamme. Tällainen rauhoittava kosketus aktivoi erityisesti niin kutsuttua vagus- eli kiertäjähermoa, joka viestii elimistömme tilasta aivoille ja käynnistää palautumisen. Tämä näkyy aivan konkreettisesti hieronnassa: asiakkaan hengitys tasaantuu ja keho rentoutuu. Verenpaine hetkeksi laskee. Moni lopettaa tässä vaiheessa jutustelunkin, Minna Nevala naurahtaa.

Hieronnan lisäksi hyviä keinoja aktivoida parasympaattista hermostoa ovat esimerkiksi kävely metsässä, hengityksen tietoinen rauhoittaminen tai meditointi.

Kosketus auttaa erityisesti silloin, kun stressaa tai ahdistaa

Sen lisäksi, että kosketus aktivoi parasympaattista hermostoa, se lisää mielihyvähormonien eritystä.

– Hieronta tai muu lempeä ja rauhoittava kosketus vapauttaa mielihyvähormoneita kuten oksitosiinia eli niin kutsuttua kiintymyshormonia, dopamiinia eli mielihyvähormonia ja serotoniinia eli onnellisuushormonia. Samalla se laskee kortisoli- eli stressihormonitasoja, Nevala sanoo.

Kosketuksen parantavaa voimaa kannattaakin kokeilla erityisesti silloin, kun kokee olevansa stressaantunut tai ylivireässä tilassa.

– Esimerkiksi hieronta on täydellinen apukeino stressiin, sillä se rauhoittaa mielen lisäksi kehoa lievittämällä lihasjännitystä. Lihasten jännittäminen on yksi stressin säätelykeinoista ja kun tätä saa purettua, aivot saavat viestin siitä, että huolista voi päästää irti. Jos ylikuormitustila on pitkittynyttä, on kuitenkin hyvä olla matalalla kynnyksellä yhteydessä myös mielen hyvinvoinnin ammattilaisiin, Nevala täydentää.

Myös oma kosketus parantaa – rauhoita mieltäsi silittämällä omaa käsivarttasi tai halaamalla itseäsi. Voit myös paijata lemmikkiä.

Lähde: Terveystalo