OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Silmät punoittavat ja nenä tukossa? Näin suojaat silmät katu- ja siitepölyltä

Kevät tekee taas tuloaan, ja siite- ja katupölyä alkaa olla ilmassa.Ilmassa leijaileva pöly voi aiheuttaa moninaisia silmäoireita: punoitusta, kutinaa, roskan tunnetta silmissä sekä silmien vetisyyttä. Oireiden kanssa ei tarvitse kuitenkaan jäädä yksin, sillä helpotusta on saatavilla. Specsaversin optikko jakaa viisi vinkkiä, joiden avulla katu- ja siitepölyn vaikutuksilta voi suojautua.

Kun silmiin osuu siitepölyä, kehosta erittyy histamiinia, joka tehostaa verenkiertoa kyseisellä alueella. Ylimääräinen neste voi turvottaa silmien alueen ihoa ja hengitysteitä. Lieviin silmäoireisiin voi saada helpotusta esimeriksi reseptivapailla tipoilla. Jos oireet eivät helpota tai muuttuvat rajuiksi, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

– Allergiset silmäoireet ovat kiusallinen vaiva, joista kärsii noin joka viides suomalainen. Joskus voi olla vaikeaa erottaa johtuuko silmien kutina ja punoitus allergiasta vai kuivasilmäisyydestä. Jos oireet alkavat yhtäkkiä maalis-huhtikuussa, on kyseessä todennäköisesti siitepölyn aiheuttama allerginen sidekalvotulehdus. Vaikka lievät allergiaoireet helpottavatkin usein itsekseen ajan kuluessa, ei niistä kannata turhaan kärsiä, Specsaversin kliinisen työn kehittämisestä vastaava johtava optikko Oskari Lehvonen sanoo.

Optikon kahdeksan vinkkiä silmien suojaamiseen katu- ja siitepölyltä:

  • Laita aurinkolasit päähän: nyt on oikea aika laittaa aurinkolasit silmille estämään pölyn pääsy silmiin. Muista erityisesti lasten silmien suojaaminen lasein, koska he ovat lähempänä maanpintaa ja katupölyä, ja heidän silmänsä ovat muutenkin herkempiä auringonvalolle.
  • Kokeile kertakäyttöisiä piilolinssejä kuukausilinssien sijaan: Tutkimuksien mukaan kertakäyttöpiilolinssit saattavat lievittää silmien allergisia oireita suojaamalla niitä allergeeneilta. Kuukausilinssit sen sijaan keräävät allergeeneja ja saattavat lisätä oireita.
  • Kostuta ja rauhoita silmiä silmätipoilla: Jos silmät kutisevat, huuhtele niitä tipoilla, jotta pöly ja allergeenit lähtevät silmistä pois. Kannattaa suosia säilöntäaineettomia tippoja, koska säilöntäaineetkin saattavat allergisoida. Jos kostutustipat eivät auta, voit kokeilla apteekista ilman reseptiä saatavia allergiasilmätippoja tai antihistamiinitabletteja.
  • Suunnittele lenkkisi: Ajoita lenkkeilysi niin, ettet ole ulkona, kun katuja siistitään. Suunnittele myös reittivalinta huolella: jos keskustassa on enemmän pölyä ilmassa, kannattaa lenkki suunnata merenrannalle tai metsään, jossa ilma on parempaa.
  • Älä hiero: Kutisevien silmien hierominen pahentaa allergista reaktiota ja lisää kutinaa.
  • Kokeile kylmähoitoa: Kylmät hauteet laskevat allergisen tulehduksen aiheuttamaa turvotusta sekä lievittävät kutinaa nopeasti. Tässä voit käyttää mielikuvitustasi; laita jääkaappin / hetkeksi pakkaseen kostea pyyhe tai vaikka urheilijoille tuttu geelipussi. Kun se on viilennyt, rentoudu hetki sohvalla kylmähaude suljettujen silmien päällä.
  • Mene lääkäriin, jos oireet pahenevat: Jos silmäoireesi ovat voimakkaat tai jos ne eivät häviä, suuntaa lääkärin vastaanotolle.
  • Helpota oireita kotona ilmanpuhdistimella: Katu- ja siitepöly voivat aiheuttaa oireita myös sisätiloissa, jonne ne päätyvät esimerkiksi kotia tuulettaessa. Tehokas ilmanpuhdistin auttaa pitämään pölyt hallinnassa.

Lähde: Specsavers