OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kontiolahti Outdoor

Maastopyöräily innostaa lapsia ja nuoria – vinkit harrastuksen aloittamiseen

Maastopyöräilyn aiempaa suurempi suosio lasten ja nuorten keskuudessa näkyy pyöräilyseurojen toiminnassa. Esimerkiksi vuonna 2018 junioritoiminnan aloittaneen oululaisen Oulu Triathlon & Cycling ry:n 250 jäsenestä jo joka neljäs on aktiivisesti lajia harrastava juniori.

Suomen suurimpiin pyöräilyseuroihin lukeutuvalla Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:llä puolestaan merkittävä osa tämän vuoden 26 erilaisesta lapsille ja nuorille suunnatusta kurssista, leiristä tai ryhmätapaamisista kytkeytyy maastopyöräilyyn. Se muun muassa tarjoaa toukokuussa 8-14-vuotiaille suunnatun MTB-koulun. Tapaamisten aikana tutustutaan lajin perusteisiin, pyörän käsittelystä maastopyöräilyn etikettiin.

– Seuran maastolenkeillä on viime vuosina näkynyt nuoria harrastajia, ja olemme saaneet kyselyjä toiminnan laajentamisesta lapsille ja nuorille. Nyt siihen on hyvä tilaisuus, kun kysyntää on ja olemme saaneet koulutettua neljä maastopyöräilyn alkeisohjaajaa, sanoo puheenjohtaja Leo Juvonen Kontiolahti Outdoorin tiedotteessa.

Suomen Latu ry:n maastopyöräilytoiminnan lajivastaava Tanja Kyrönlahti antaa asiantuntijan vinkit maastopyöräilyn aloittamiseen.

  • Aloita tutuilla ja lyhyillä lähipoluilla. Polulla ajamiseen ei vaadita erityistä maastopyörää, peruspyörälläkin voi ajaa tasaisilla ja helpoilla poluilla. Vaikka 15 minuutin piipahdus polulla on hyvä – into säilyy paremmin, kun tekeminen ei ole pakonomaista suorittamista.
  • Oikein mitoitetut varusteet ovat must! Sopiva koko on tärkeää paitsi pyörälle, myös kypärälle. Varmista, että osaat kiinnittää kypärän oikein! Leveiden maastorenkaiden paine on hyvä olla alhaisempi kuin kovilla teillä ajettaessa.
  • Askel kerrallaan. Kun aloitat tutulla polulla, lapsi oppii toistojen kautta, miten missäkin maastonkohdassa on hyvä ajaa. Kun taidot ja itsevarmuus kehittyvät, voi suunnata uusiin maastoihin ja pienille retkille.
  • Leikki on lapsia varten. Pyöräilytaitoja voi harjoitella vaikka saippuakuplien kanssa! Pyöräilyyn voi yhdistää leikkejä, joissa ajotaidot kehittyvät hauskan tekemisen lomassa.

Lähde: Kontiolahti Outdoor