OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Kiinteistöliitto

Taas on aika riidellä: Saako parvekkeella grillata?

Helatorstain tienoilla moni kaivaa grillin talviteloilta ja ryhtyy kokkauspuuhiin parvekkeella tai terassilla. Ympäristöön leviävät grillaamisen tuoksut saattavat herättää naapureissa ruokahalun sijasta ärtymystä, ja tilanne voi poikia yhteydenottoja myös taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Tilanteen ratkaisemiseksi hallituksen ei kannata kuitenkaan suoralta kädeltä ryhtyä puuhaamaan parvekkeille grillauskieltoa. Kiellon valvominen on hankalaa, eikä taloyhtiöllä ole sopivia puuttumiskeinoja kiellon rikkomiseen.

– Periaatteessa kiellon jatkuva rikkominen voisi johtaa hallintaanottoprosessiin, mutta käytännössä rikkeellä tulee olla yhtiön ja sen asukkaiden kannalta riittävä merkitys. Grillaamisesta tällaista tuskin yleensä muodostuu, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Tästä syystä Tapio Haltia suosittelee, ettei taloyhtiö kirjaisi parvekegrillaamista koskevaa kieltoa ilman hyviä perusteluja yhtiön järjestysmääräyksiin.

– Grillatessa kannattaa silti mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin, Haltia muistuttaa.

Parvekkeella grillaaminen on periaatteessa sallittua, kunhan sen tekee paloturvallisesti. Grilli tulee pitää riittävän etäisyyden päässä puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista niin kauan, että se on kunnolla jäähtynyt.

Lähde: Kiinteistöliitto