Suomi on maailman onnellisin maa, mutta mikä tekee meidät onnelliseksi? Lähes viiidennes suomalaisten elämän yleisestä onnellisuudesta muodostuu tyytyväisyydestä omaan kotiin ja naapurustoon, paljastaa asuntorakennuttaja Bonavan Onnelliset naapurustot -tutkimus. Onnellisuuden kannalta tärkein tekijä on henkinen hyvinvointi, jonka osuus on 49 prosenttia. Perheen tai kumppanin osuus on 10 prosenttia ja ystävien 9 prosenttia. Taloudellinen tilanne vastaa 8 prosentin osauutta ja fyysisen hyvinvoinnin osuus on 7 prosenttia.
Naapuruston tyytyväisyystekijöitä selvitettiin kysymällä, mitä asioita vastaajat pitivät tärkeinä, jotta voisivat pitää tietystä asuinalueesta ja kotiutua sinne. Peräti 88 prosenttia suomalaisista nimeää tärkeimmäksi naapurustotyytyväisyyden tekijäksi turvallisuudentunteen. Sen jälkeen tulee sopiva matka ruokakauppoihin ja ostoskeskuksiin (76 %) sekä pyörällä tai jalkaisin liikkumisen helppous (76 %). Muutkin tärkeimmät tekijät ovat käytännön toiminnallisuuteen liittyviä, kuten että asuinalue on hyvin hoidettu ja siisti. Naapuruston hyvä ilmapiiri (69 %) ja hyvät naapurisuhteet (65 %) nousevat sijoille 8 ja 9.
– Koti ei ole vain seinät ympärillä tai talo, jossa asutaan. Parhaissa uudiskohteissa ei ole kyse pelkästään arkkitehtuurista tai pohjaratkaisusta, vaan ennen kaikkea ihmisistä ja mukavasta elämästä, jota kodeissa ja niiden naapurustoissa eletään, kommentoi Bonava Suomen kaupallinen johtaja Maiju Koivunen-Vinkvist yhtiön tiedotteessa.
Tutkimustulokset osoittavat, että suomalaiset ovat selvästi halukkaampia jakamaan tiloja ja tavaroita naapureidensa kanssa kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Tutkimustulosten mukaan suomalaiset jakavat mieluiten samassa naapurustossa asuvien kanssa kuntosalin, ulkogrillausalueen ja pesutuvan. Jakamistalous on kestävää kehitystä tukeva, kasvava ilmiö, mutta tilojen ja tavaroiden jakamisella on myös yhteisöllisyyttä tukevia vaikutuksia.
– Me suomalaiset usein ajattelemme, että viihdymme omissa oloissamme emmekä ole kovin sosiaalisia. Tutkimustulokset yllättävästi osoittavat, että olemme selvästi halukkaampia jakamaan tiloja ja tavaroita naapureidemme kanssa kuin esimerkiksi ruotsalaiset. Jos verrataan saksalaisiin, on ero vielä paljon suurempi, Koivunen-Vinkvist huomauttaa.
Lähde: Bonava
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Yksinkertainen kesäinen Salsa
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi