OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuusi tapaa terävöittää aivoja missä tahansa iässä

Aivojen hyvinvointi on aivan yhtä tärkeää kuin muunkin kehon terveys. Ikääntyessä aivojen suorituskyky alkaa heiketä, mutta onneksi omilla elämäntavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa aivoterveyteen. Unesta, ruokavaliosta ja liikunnasta huolehtiminen lienee jo itsestäänselvyys. Nykyään jopa älypuhelimesta löytyy lukuisia sovelluksia, joiden avulla aivoja voi jumpata. Ruudun tuijottaminen ei tietenkään ole ainoa (eikä välttämättä paras) tapa edistää omaa hyvinvointia. Verie listasi kuusi tapaa terävöittää aivoja missä tahansa iässä.

1. Ratko pulmia

Ristikot, sanapelit ja sudoku ovat kaikki hyviä aivojumppapelejä. Pulmien ratkominen päivittäin auttaa pitämään aivot virkeinä. Sanojen ja numeroinen hakeminen auttaa parantamaan etenkin muisti- ja keskittymiskykyä.

2. Opettele uusi kieli

Uuden taidon opetteleminen on erinomainen tapa haastaa aivoja. Uuden tehtävän oppiminen stimuloi aivojen hermosoluja ja rakentaa uusia hermopolkuja. Esimerkiksi uuden kielen opetteleminen tarjoaa aivoille haastetta. Kielikylpy vahvistaa keskittymiskykyä ja parantaa aivojen tietojenkäsittelyä. Mikä parasta, Edinburghin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan useampaa kuin yhtä kieltä puhuvilla on pienempi dementian riski kuin yhtä kieltä puhuvilla.

3. Opeta

Taidon opettaminen toiselle edellyttää, että itse hallitsemme sen perin pohjin. Opettaessa ei riitä, että tiedämme, miten jokin asia tehdään, meidän on myös osattava välittää tieto muille helposti ymmärrettävällä tavalla. Tämä stimuloi monia eri alueita aivoissa.

4. Opettele soittamaan uutta instrumenttia

Soittimen soittaminen vaatii jatkuvaa kommunikaatiota aivojen vasemman ja oikean lohkon välillä. Soittaminen onkin loistava harrastus kognitiivisten toimintojen, muistin ja motoristen taitojen ylläpitämisen ja kehittämiseen. Ja soittamisenhan voi aloittaa millä iällä tahansa!

5. Tanssi

Myös tanssiminen on aivojen kannalta hyvä harrastus. Olitpa sitten ammattiballerina tai perjantai-illan kannat kattoon -tyyppi, tanssi aktivoi monipuolisesti koko kehoa ja lähes kaikkia aivojen osia. Tanssiminen voi parantaa aivojen prosessointinopeutta ja muistia, ja tanssitunteja on jopa suositeltu yhdeksi hoitomuodoksi Parkinsonin tautiin. Tanssin on myös osoitettu lievittävän stressiä ja lisäävän mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa.

6. Valitse eri reitti

Kuljemme yleensä aina samaa reittiä kotiin ja töihin. Usein käytetyt reitit ovat niin tuttuja, että suoriudumme niistä autopilotilla asiaa sen enempää ajattelematta. Tuttuista rutiineista poikkeaminen on hyvää jumppaa aivoille ja erityisesti tunteiden ja muistin kannalta keskeiselle hippokampukselle. Reitin muuttaminen pakottaa aivot skarppaamaan, jolloin olet tarkkaavaisempi ja parempi päätöksentekijä liikenteessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisillä, jotka joutuvat esimerkiksi työnsä puolestaa jatkuvasti navigoimaan vierailla reiteillä, on suurempi hippokampus.

Lähde: Verie