OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

5 kepulikonstia, joiden avulla saat lapsen syömään terveellisemmin ja monipuolisemmin

Jokaisen tuttavapiiristä löytyy ainakin se yksi tyyppi, jolle ei tunnu kelpaavan oikein mikään ruoka. Hän ei pidä vihanneksista, ei mausteista, eikä mistään perunaa eksoottisemmasta raaka-aineesta. Todennäköisesti hän elää suurimman osan ajasta kaupan einesten varassa. Nirso syöminen juontaa usein juurensa lapsuuteen. Jotta ruokavalio ei kaventuisi liiaksi, olisi lapselle hyvä esitellä erilaisia ruokia ja makuja monipuolisesti. Mutta entä jos lapsi ei halua edes maistaa uutta ruokaa? Silloin voi ottaa avuksi valkoiset valheet ja keplottelun. Verie listasi viisi tapaa houkutella lapsi kokeilemaan uutta ruokapöydässä.

1. Huijaa terveellisestä hauskaa

Ruoasta on aina helpompi innostua, kun sen esillepanoon on panostettu. Lapsen kohdalla tämä voi tarkoittaa vaikkapa piparimuotilla leikattuja voileipähahmoja tai aamupuuroa, jonka pintaa koristaa marjoista ja hedelmistä rakennettu hymynaama (banaaninviipaleista saa hauskat silmät). Anna lapsen myös osallistua ruoan valmistukseen ja anna hänelle tilaa olla luova. Näin ruokaan syntyy positiivisia mielleyhtymiä. Sitä paitsi laadukasta ruokaa laittaessa tulee helposti naposteltua terveellisiä raaka-aineita.

2. Esittele uudet ruoat salakavalasti

Jokaisella lapsella on omat suosikkiruokansa, joihin hän ei tunnu kyllästyvän koskaan. Sen sijaan, että yrittäisit vaihtaa ne kertaheitolla johonkin aivan muuhun, esittele uudet ruoat vanhojen suosikkien kyljessä. Lisää lautaselle ensin vain pieni määrä uutta vihannesta ja kannusta lasta maistamaan sitä. Älä kuitenkaan pakota.

3. Anna lapsen ajatella, että hän saa itse valita ruokansa

Me kaikki haluamme tuntea, että saamme itse päättää asioistamme. Sama pätee lapsen ruokailuun ja siksi pakottaminen on harvoin oikea tie. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapsi voi halutessaan elää karkilla ja jäätelöllä. Vanhemman tehtävä on tarjota lapselle terveellisiä vaihtoehtoja, joiden joukosta hän voi tehdä omat valintansa. On tärkeää, että kotona on aina terveellisiä välipaloja saatavilla, jotta lapsen on helppo valita ne nälän iskiessä.

4. Ota lapsi mukaan aterioiden suunnitteluun

Monissa kotitalouksissa käydään päivittäin debattia siitä, mitä tänään syötäisiin. Eriävät toiveet tarkoittavat yleensä, että joku murjottaa päätöksestä ja pahimmillaan kieltäytyy syömästä. Vältä ongelmat ottamalla lapsi mukaan päätöksentekoon. Etsi kompromisseja, jotka tyydyttävät koko perhettä. Lapsi kokeilee todennäköisemmin vähemmän kiinnostavaa ruokaa, jos hän tietää palkintona olevan erityisen hyvä jälkiruoka. Voitte myös sopia, että lapsi saa valita kerran viikossa, mitä syödään.

5. Syö itse samaa ruokaa

Lapsi oppii vanhempien esimerkistä. Voit käskeä lasta syömään vihanneksia, mutta jos et syö niitä itsekään, viesti tuskin menee perille. Kun lapsi näkee sinun tekevän terveellisiä ruokavalintoja ja syövän monipuolisesti, se rohkaisee häntä tekemään samoin. Kun karkkihimo yllättää, mieti, voisitko säästää karkkipussin iltaan, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Jos avaat sen juuri ennen perheen yhteistä ruokailuhetkeä, on varmasti turha yrittää tuputtaa lapselle ruokapöydässä höyrytettyä pinaattia.

Lähde: Verie