OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Vianor

5 vinkkiä, miten säästää polttoainekuluissa

Kesälomalla moni tarvitsee autoa. Vianor muistuttaa, että lomien lähestyessä on hyvä tarkistaa, että auto ja renkaat ovat kunnossa. Varmistamalla perusasiat, kuten voimassa olevan katsastuksen ja toimivat valot, kesän automatkat sujuvat turvallisesti ja ilman ikäviä yllätyksiä. Reissuja suunnitellessa monia mietityttää myös polttoaineiden korkea hinta. Polttoaineenkulutukseen voi itse vaikuttaa yllättävänkin pienillä asioilla.

Polttoaineiden hintojen ollessa poikkeuksellisen korkealla automatkoilla kannattaa kiinnittää huomiota niin taloudelliseen ajotapaan, renkaisiin kuin turhan tavaran kuljettamiseen.

– Rengasvalinnan lisäksi olennainen keino vaikuttaa polttoaineenkulutukseen on taloudellinen ajotapa, jota noudattamalla voi päästä 10–20 prosentin säästöihin. Taloudellisempi ajotapa auttaa myös renkaita kestämään käytössä pidempään, Vianorin autohuollon päällikkö Pekka Alanko summaa.

Näillä keinoilla voit itse vaikuttaa polttoaineenkulutukseen:

  • Taloudellinen ajotapa: Ajamisesta voi tehdä taloudellisempaa välttämällä tyhjäkäyntiä, ennakoimalla, suosimalla moottorijarrutuksia ja esilämmittämällä ajoneuvoa kylmällä ilmalla. Myös matalampi nopeus ja tasainen ajo ovat hyviä tapoja pienentää kulutusta. Esimerkiksi ero moottoritienopeudella 120 km/h vs. 90 km/h on varsin suuri.
  • Oikea rengasvalinta: Renkaan vierintävastuksella on merkittävä vaikutus kulutukseen. A-luokan rengas oikeilla rengaspaineilla voi säästää jopa puoli litraa polttoainetta 100 kilometrillä verrattuna heikoimman vierintävastusluokan renkaaseen.
  • Sopivat rengaspaineet: Oikea rengaspaine pienentää polttoaineenkulutusta ja pidentää renkaiden käyttöikää. On hyvä tarkistaa kerran kuukaudessa, että rengaspaineet vastaavat suosituksia.
  • Ilmastoinnin huolto ja tarkistus: Ilmastointijärjestelmän kylmäaineesta haihtuu noin 10-15 prosenttia vuodessa, mikä lisää järjestelmän kompressorin työtä ja siten polttoaineenkulutusta. Ilmastointijärjestelmä kannattaa huollattaa ajoneuvovalmistajien suosituksen mukaan kahden vuoden välein ja tarkastuttaa vuosittain.
  • Tarpeellisen tavaran kuljetus: Jos takaluukku on täynnä tavaraa, mootto­ri kuormittuu enemmän, mikä nostaa kulutusta. Siksi autossa ei kan­nata kuljettaa mitään ylimääräistä.

Lähde: Vianor