OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Iho paloi auringossa, mikä neuvoksi?

Me kaikki tiedämme, että UV-säteily on haitallista, sillä se lisää esimerkiksi ihosyövän riskiä. Eikä se ole ihon ystävä muutenkaan; UVA-säteet vaurioittavat ihon sidekudoksia ja edistävät sen ikääntymistä, kun taas UVB-säteet ovat pääasiassa vastuussa ihon palamisesta sekä kohonneesta ihosyöpäriskistä. Siksi on tärkeää muistaa suojata iho aina ennen auringossa oleilua. Mutta vaikka kuinka olisimme tietoisia riskeistä, kaikki meistä joskus lipsuvat suojatoimista. Varoitukset eivät paljon lämmitä silloin, kun iho on jo ehtinyt kärvähtää. Tällöin voi kuitenkin vielä tehdä osansa vahinkojen minimoimiseksi. Who What Wear-sivuston asiantuntijat neuvovat, kuinka auringonpolttamaa kannattaa hoitaa.

Onko vahinko peruuttamaton?

Ihanteellista olisi tietenkin, että kaikki auringon aiheuttamat ihovauriot ennaltaehkäistäisiin suojautumalla. Aiheesta käytävästä keskustelusta kuitenkin jää vaikutelma, että kaikki auringon aiheuttamat vauriot ovat totaalisen peruuttamattomia. Se ei välttämättä ole aina totta, etenkään UVA-säteiden kohdalla, lohduttaa CeraVen konsultoiva ihotautilääkäri Ifeoma Ejikeme.

– Jotkut aurinkovauriot, kuten hyperpigmentaatio, kuiva iho, suurentuneet ihohuokoset, pinnalliset juonteet, punoitus ja epätasainen ihon sävy, ovat korjattavissa. Tuotteita ja hoitoja tosin tarvitaan sitä enemmän, mitä suuremmat vauriot ovat. Jos vauriot ovat erittäin vakavat, ei ihon kuntoa ehkä ole enää mahdollista parantaa merkittävästi.

Aurinko kuitenkin vaikuttaa ihon pintaa syvemmällä. Monet DNA-tasolla tapahtuvat vauriot ovat pysyviä.

– Auringonpolttama on auringolle altistumisen merkittävin lyhyen aikavälin haittavaikutus. Tämä kivulias ja punoittava ihoreaktio, joka voi äärimmäisissä tapauksissa synnyttää myös rakkuloita, johtuu UVB-säteistä. UVB-säteet vaikuttavat vain ihon ylimmissä kerroksissa ja ne voivat aiheuttaa auringonpolttaman. Samalla ne vahingoittavat ihosolujen DNA:ta ja lisäävät ihosyöpien riskiä. Osa näistä vauriosta korjaantuu itsestään, mutta jos DNA-vauriot ovat liian suuria, niiden kumulatiivinen vaikutus lisää ihosyövän riskiä, paljastaa La Roche-Posayn konsultoiva ihotautilääkäri Hiva Fassihi sivustolla.

Miten hoitaa auringonpolttamaa?

Kuten sanottu, paras vaihtoehto on ylipäänsä välttää ihon palaminen. Erityisesti aurinkoisina päivinä iho kannattaa suojata vaatetuksella ja pysyttelemällä varjossa tai sisätiloissa. Auringossa oleiltaessa aurinkorasvaa tulee levittää riittävä määrä ja tarpeeksi usein.

– Valitse laajakirjoinen suoja, jonka kerroin on vähintään 30. Lisää sitä ulkona ollessasi kahden tunnin välein, Ejikeme ohjeistaa.

Jos iho kuitenkin pääsee palamaan, noudata hoidossa kolmea askelta, joiden avulla nopeutat ihon paranemista ja suojaat ihoa pahemmilta vauroilta.

1. Viilennä.

Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, kaipaa punoittava ja kosketusarka iho viilennystä.

– Vältä lämpöä ja kokeile iholle kylmäkompressiota, Ejikeme neuvoo.

Myös suihkussa käydessä lämpötila kannattaa säätää viileäksi, sillä kuuma vesi kuivattaa ja ärsyttää ihoa entisestään. Vesipesun ohella voidaan käyttää hellävaraisia puhdistustuotteita.

– Voimakkaita, vaahtoavia pesuaineita, sekä kaikkia kuorivia tuotteita tulee välttää, Fassihi painottaa.

Myös after sun -voiteet voivat auttaa rauhoittamaan ja viilentämään ihoa.

2. Jätä rauhaan.

Ärtynyttä ihoa tekee mieli hoitaa kaikilla mahdollisilla aineilla, mutta paras hoitokonsti on jättää palanut iho rauhaan. Tämä on aivan erityisen tärkeä muistaa silloin, kun iho on rakkuloilla tai se kuorii. Pahinta mitä voit tehdä, on alkaa repiä ja raapia valmiiksi ärtynyttä ihoa.

– Älä missään nimessä yritä puhkaista rakkuloita tai kuoria ihoa. Jos niitä lähtee sörkkimään, riskinä on, että tulee aiheuttaneeksi lisää vaurioita, Fassihi varoittaa.

Iho paranee ajan kanssa, mutta siihen vaaditaan hieman malttia.

3. Kosteuta, kosteuta, ja vielä kerran kosteuta.

Palaneen ihon kosteuttamisesta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää.

– Auringossa vaurioituneella iholla tapahtuu enemmän transepidermaalista veden haihtumista. Iho kuivuu herkemmin ja nestehukan välttämiseksi on tärkeää nauttia runsaasti nesteitä ja paljon vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, kuten kurkkua ja vesimelonia, Fassihi vinkkaa.

Ota päivittäiseen käyttöön hyvä kosteusvoide, joka auttaa palauttamaan ihon kosteustasapainon ja korjaamaan vaurioitunutta suojakerrosta.

Lähde: Who What Wear