OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ruoansulatusvaivoja? Nappaa talteen suolistoa hellivät vinkit

Suoliston hyvinvoinnista puhutaan paljon, eikä ihme. Suolistosairaudet ja ruoansulatusongelmat yleistyvät länsimaissa huimaa tahtia ja ne voivat pahimmillaan heikentää elämänlaatua huomattavasti. Onneksi omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa suoliston terveyteen ja hillitä ikäviä oireita. Poosh listasi kahdeksan arkista tapaa, joista suolisto kiittää.

Juo lämmintä sitruuna- tai omenaviinietikkavettä

Siemaile sitruunalla tai omenaviinietikalla terästettyä lämmintä vettä ennen ruokailua. Lämmin vesi auttaa rentouttaa vatsaa ja sitruunamehun sekä omenaviinietikan hapot auttavat lisäämään mahahapon eritystä ennen ateriaa.

Syö papaijaa

Papaija sisältää papaiini-nimistä entsyymiä, jota voidaan käyttää edistämään ruoansulatusta. Lisäksi papaija sisältää paljon vettä ja kuitua, joten se voi tuoda helpotusta myös ummetuksesta kärsivälle.

Valitse soodavesi tai bitterit

Cocktailit saattavat ärsyttää vatsaa. Ne sisältävät paitsi alkoholia, myös runsaasti sokeria. Cocktailien nauttiminen aiheuttaa kuivattaa kehoa, mikä voi johtaa ummetukseen. Alkoholittomat soodavedet ja bitterit ovat parempi vaihtoehto kesäterasille. Niiden ansioista voit istua iltaa ärsyttämättä vatsaasi.

Käy kävelyllä raskaan aterian jälkeen

Tuhti ateria on raskas ruoansulatukselle. Heti ruoan jälkeen ei toki kannata suunnata salille, mutta kevyt kävelylenkki noin puoli tuntia aterian jälkeen tehostaa ruoansulatusta ja auttaa lievittämään turvotusta ja ilmavaivoja.

Muista pureskella

Etenkin nälkäisenä tai kiireessä tulee helposti hotkittua. Ruoansulatuksen kannalta on kuitenkin tärkeää keskittyä pureskelemaan ruoka kunnolla. Pureskelu ja syljen ruoansulatusentsyymit tekevät ruoasta helpommin sulatettavaa vatsalle. Lisäksi on havaittu, että ruoan huolellinen pureskelu auttaa meitä tuntemaan olomme kylläiseksi vähemmällä ruokamäärällä.

Kokeile joogaa

Jooga on monipuolinen liikuntamuoto, josta on apua moneen vaivaan. Tietyt joogaliikkeet edistävät myös ruoansulatusta, sekä tarjoavat lievitystä ruoansulatusongelmiin, kuten vatsakipuun, turvotukseen ja ilmavaivoihin. Erityisesti selän kiertoliikkeet ovat kuin hierontaa suolistolle.

Huolehdi tasaisista ruokailuväleistä

Syöminen saataa unohtua kiireisen päivän keskellä ja illalla tulee sitten ahmittua senkin edestä. Epäsäännöllinen syöminen on kuitenkin ruoansulatuksen kannalta huono tapa. Pitkät ateriavälit ja ahmiminen laittavat suoliston koville. Syö sen sijaan pieniä aterioita säännöllisesti pitääksesi aineenvaihdunnan toiminnassa.

Älä syö myöhään

Suolistokin kaipaa lepoa, jotta se ehtii palautua. Yö tarjoaa siihen erinomaisen tilaisuuden. Illalla onkin syytä välttää liian tuhteja annoksia, eikä iltapalaakaan kannata ajoittaa juuri ennen nukkumaanmenoa. Raskaan aterian sulattaminen saattaa häiritä unta ja muista, että myös hyvät yöunet ovat tärkeät suoliston hyvinvoinnille. Pooshin mukaan päivän viimeisen aterian ja nukkumaanmenon välille tulisi jättää kolme tuntia.

Lähde: Poosh