OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Haluaisitko lähteä aivotutkijan kanssa matkalle ihmisaivojen syvyyksiin? Kirja-arvostelussa Aivojen ääretön tarina

David Eagleman: Aivojen ääretön tarina. Atena, 2022

Aivojen ääretön tarina on osuvasti nimetty. Aivotutkija David Eagleman lähtee teoksessaan viitoittamaan pitkää ja mutkikasta polkua, joka ihmisaivojen syvyyksissä odottaa. Hän pyrkii antamaan kokonaisvaltaisen kuvan siitä, miten aivomme ovat kehittyneet, miksi aivot toimivat niin kuin ne toimivat ja millaisia mahdollisuuksia ihmisillä on tulevaisuudessa, kun ymmärrys ja osaaminen aivotieteen saralla karttuvat.

Ihmisen aivot ovat elämän alussa varsin keskeneräiset ja sille on Eaglemanin mukaan olemassa hyvä syy. Aivojen toiminnan kauneus piilee juuri siinä, että ne muovautuvat ympäristön ja olosuhteiden mukaan. Tämä kyky on mahdollistanut lajimme kehittymisen sellaiseksi kuin se nykyään on. Eagleman selittää lukijalle juurta jaksain, miten tämä muovautuvuus on keskeisessä asemassa uuden oppimisessa ja arjessa pärjäämisessä, mutta myös äärimmäisissä tilanteissa, joissa aivot esimerkiksi vaurioituvat vakavasti. Mikä kaikki on aivoille mahdollista? Mitä kaikkea voimme oppia? Voiko toimintakykymme palautua vaikeita vammoja aiheuttaneen onnettomuuden tai sairauden jälkeen? Voimmeko korvata puuttuvia aisteja toisilla tai tulevasuudessa kenties kytkeä kehoon aivan uusia aisteja mahdollistavia työkaluja? Kenties lisätä ihmiskehoon robottiosia ja sulauttaa ne saumattomasti osaksi kokemustamme? Muun muassa näitä kysymyksiä Eagleman punnitsee kirjassaan.

Osa kirjassa esitetyistä ajatuksista kuulostaa suorastaan science fictionilta, mutta Eaglemanilla on erinomainen kyky jäsentää ajatuksensa, sekä perustella teoriansa vakuuttavasti faktoja ja tosielämän esimerkkejä hyödyntäen. Aivotutkijan auktoriteetilla ja selkeällä ilmaisukyvyllä varustettu kirjoittaja onnistuu vangitemaan lukijan huomion ja jokainen luku kasvattaa tiedonjanoa entisestään. Paitsi että lukija osaa kirjan suljettuaan arvostaa aivojen toimintamekanismeja aivan uudella tavalla, Eagleman innostaa lukijankin miettimään, kuinka pitkälle todella voisimmekaan venyttää tämän meille suodun kehon rajoja.

Aivojen ääretön tarina

sidottu, suomi, 2022

Hämmästyttävä tietokirja mullistaa käsityksemme jatkuvasti muuttuvista aivoistamme.

Aivot ovat sähköinen kudelma, joka sopeutuu muutoksiin, järjestäytyy säilömään muistoja ja luo pohjaa uudelle osaamiselle. Ihmisen neuroverkko rakentuu loputtomasti syntyvistä uusista yhteyksistä. Tämä on lajimme menestyksen salaisuus: aivot muokkautuvat olosuhteiden ja toimintamme ohjaamana.

Mukaansatempaava kirja perustuu vuosikymmenten tutkimukseen. Aivotutkija David Eagleman jatkaa kiehtovaa tiedon popularisointia ja tarjoaa täysin uutta tietoa aivojen päättymättömästä muutoksesta.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!