OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Lukeminen on parasta unilääkettä – kunhan valitset kirjan oikein

Lukeminen yksi parhaista tavoista rauhoittaa mieli ennen nukkumaanmenoa. SleepJunkien kyselyn mukaan ihmiset, jotka lukevat ennen nukkumaanmenoa, nukkuvat keskimäärin puolitoista tuntia enemmän viikossa ei-lukijoihin verrattuna. Jo kymmenen minuuttia lukemista iltaisin edistää positiivisempaa elämänkatsomusta ja auttaa ihmisiä tekemään seuraavana päivänä terveellisempiä valintoja. Kirja onkin huomattavasti parempi sänkykaveri kuin älylaitteet, joiden sininen valo voi häiritä unta. Mutta ovatko kaikki kirjat unen kannalta samanarvoisia?

– Erittäin paljon riippuu siitä, mitä luemme, sanoo hyvinvointiasiantuntija Jodie Rogers Stylist-sivustolla.

Oikea mielentila on hyvien yöunien kannalta on tärkeä. Stressaantuneelle tai ylivireälle mielelle nukahtaminen on vaikeaa. Parhaimmillaan kirja lennättää mielen toisiin maailmoihin ja saa meidät unohtamaan päivän huolet ja stressin. Kirja voi myös innostaa meitä, liikuttaa mieltä, tai opettaa meille jotain uutta. Nukahtamiseen ja unen laatuun vaikuttaakin tunnereaktio, jonka kirja aiheuttaa. Liian stimuloiva kirja voi pilata yöunet.

Onko kaunokirjallisuus tietokirjoja parempi valinta?

Tietokirjallisuuden lukijoiden määrä on lisääntynyt rajusti viime vuosina. Unilääkäri Michael Breusin mukaan tietokirjat eivät kuitenkaan ole välttämättä parasta mahdollista iltalukemista. Kauno- ja tietokirjallisuus stimuloivat yleisesti ottaen eri osia aivoissa ja jälkimmäinen laukaisee lukijassa tavallisesti enemmän introspektiota. Tietokirjallisuus tarjoaa lukijalle peilin, jonka avulla he voivat oivaltaa jotain uutta itsestään. Se vaatii aivojamme osallistumaan ja soveltamaan oppimaamme tietoa. Tämä saattaa olla aivoille liian aktivoivaa, jolloin lukemisesta on nukkumaanmennessä enemmän haittaa kuin hyötyä. Kaunokirjallisuuden puolestaan on todettu saattelevan aivot meditatiivista transsia muistuttavaan tilaan, lisäten luovaa ajattelua ja rauhoittaen laukkaavat ajatukset.

Toki kaunokirjallisuuskin kattaa laajan valikoiman erilaisia genrejä. Rogersin mukaan kirja, jota ei malta laskea käsistään, on todennäköisesti liian stimuloiva. Jos jännittävä tarina pitää sinua otteessaan aamuyön tunneille, on syytä valita seuraavaksi illaksi kevyempää luettavaa. Iltalukemisen ei kuuluisi saada adrenaliinia virtaamaan.

– Vaikutus on samanlainen kuin silloin, kun päädymme ahmimaan jännittävää televisiosarjaa unen kustannuksella, Rogers muistuttaa.

Tästä syystä Rogers suosittelee rauhallista luettavaa, joka “ei tunnu liian intensiiviseltä tai triggeröivältä.

Onko alustalla väliä?

Vaikka kuusi kymmenestä lukijasta valitsee edelleen paperisen version, yhä useampi lukee kirjansa mieluiten sähköiseltä lukulaitteelta. Kindlen kaltaiset laitteet saattavat säästää tilaa verrattuna fyysisiin kirjoihin, mutta ne eivät ole ihanteellinen valinta sänkyyn. Kuten sanottu, näyttöjen säteilemä sininen valo voi heikentää unen laatua. Lukulaitteita käyttäviä Rogers kehottaakin harkitsemaan lukemista aikaisemmin illalla mieluummin kuin juuri ennen nukkumaanmenoa.

Lähde: Stylist