OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kannattaako vettä juoda ennen nukkumaanmenoa?

Vedenjuonnin tärkeydestä rummutetaan kaikkialla. Etenkin kesähelteillä on tärkeää muistaa nauttia riittävästi vettä, jotta nestehukka pysyy loitolla. Vettä ei kannata juoda kerralla litratolkulla, vaan sitä tulisi nauttia tasaisesti läpi päivän, jopa illalla. Sleep Foundationin mukaan lasillinen vettä ennen nukkumaanmenoa voi jopa edistää nukahtamista, sillä se auttaa laskemaan kehon lämpötilaa.

Riittävästä nesteytyksestä on tärkeä huolehtia ennen yöpuulle asettumista, sillä nestehukka voi pilata yöunet.

– Aina kun keholtamme puuttuu jotain tärkeää, nukumme huonommin. Tämä on todennäköisesti selviytymismekanismi; kehomme pitää meidät hereillä, jotta nousisimme hakemaan vettä. Samoin käy, jos menemme nukkumaan nälkäisenä tai jos kärsimme anemian kaltaisista puutoksista. Silloin uni saattaa häiriintyä, selittää ravitsemusterapeutti Sophie Medlin Stylist-sivustolla.

Medlinin sanoja tukee vuodelta 2019 peräisin oleva tutkimus, joka osoitti, että ihmiset, jotka nukkuvat noin kuusi tuntia yössä kärsivät todennäköisemmin nestehukasta kuin suositellut kahdekasan tuntia nukkuvat.

Ei niin mustavalkoista

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa. Runsas vedenjuonti juuri ennen nukkumaanmenoa voi niinikään häiritä yöunia. Tämä tietenkin johtuu siitä, että vesi voi herättää ramppaamaan yöllä vessassa.

– Se voi lisätä virtsaamistarvetta unijakson aikana. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä nokturia. Jotkut ihmiset ovat sille erityisen alttiita, esimerkiksi he, joilla on pienempi rakko, kertoo Resilient Nutrition -brändin tieteellinen johtaja, tohtori Greg Potter sivulla.

Jos on noustava yöllä vessaan useamman kerran, tohtori Potter suosittelee välttämään juomista myöhään illalla. Erityisen tärkeää on välttää diureettien, kuten alkoholin ja kofeiinin nauttimista nukkumaanmenoa edeltävinä tunteina. Riittävästä veden saannista on kuitenkin huolehdittava, vaikka sitten aikaisemmin illalla.

– On parasta pyrkiä nesteytyttämään keho valveilla ollessa ja muuttaa nesteen saantia ennen nukkumaanmenoa, jos kamppailet nokturian kanssa, tohtori Potter ohjeistaa.

Medlin on samoilla linjoilla. Vedenjuonnin päivittäisistä saantisuosituksista ei missään nimessä kannata luistaa siksi, että pelkää vessassa juoksemista.

– Koska vesi on niin tärkeää elimistölle, jopa vähäinen nestehukka voi johtaa unen häiriöihin ja vaikuttaa kehon toimintoihin. Usein emme aluksi edes huomaa kärsivämme kuivumisesta, mutta elimistössä haittavaikutukset jo tuntuvat. Siksi on niin tärkeää pitää silmällä sitä, kuinka paljon päivässä tulee juotua ja myös tunnistaa nestehukan merkit, esimerkiksi virtsan tummuminen ja suun kuivuminen.

Lähde: Stylist, National Library of Medicine