OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: HSY

Viisi vinkkiä vähäpäästöiseen juhannussaunaan

Puusauna on tärkeä suomalainen juhannusperinne, mutta on tärkeää huoletia siitä, että sauna tulee lämmitettyä oikein, sillä oikeaoppisella puiden poltolla voi vähentää saunomisesta aiheutuvia päästöjä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY neuvoo viiden vinkin avulla, kuinka mahdollisimman vähäpäästöinen saunominen onnistuu.

Saunominen on sekä mukavaa että tutkitusti terveyttä edistävää. Puunpoltosta syntyy kuitenkin aina terveydelle haitallisia pienhiukkasia. Nämä hiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti, ja voivat aiheuttaa näin jopa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia.

– Kun opettelee sytyttämään puukiukaansa oikeaoppisesti, päästöt vähenevät merkittävästi, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Tärkeintä on polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta ilmaan syntyy runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä.

Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna, ja sillä on myös haitallisia ilmastovaikutuksia. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomesta arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista.

Palamisen puhtauden voi nähdä savun väristä

– Puun palamisen puhtaudesta saat tietoa tarkkailemalla savun väriä. Mitä tummempi savu, sen korkeammat päästöt. Tavoitteena on saada savu värittömäksi, Väkevä summaa.

Suomessa noin puolet syntyvistä hiukkasista ovat peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Näistä päästöistä kiukaiden osuus on merkittävä.

Viisi vinkkiä puhtaampaan saunomiseen:

  • Ota vanhat tuhkat pois tulipesästä.
  • Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotka syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.
  • Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.
  • Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen, ja lisää puita vasta liekkien hiipuessa.
  • Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeiden mukaisesti.

Lähde: HSY