OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuntuuko, etteivät aivot pelitä kesälomien jälkeen? Tästä on kyse

Vaikka kuinka pitäisimme työstämme, töihin paluu kesäloman jälkeen on monesti haastavaa. Aikaisin herääminen ja hektinen työtahti saattavat tulla shokkina ja aivot tuntuvat olevan kuin puuroa. Jos töihin asennoituminen tuottaa tauon jälkeen vaikeuksia, et ole yksin.

Jos lomapäivien rytmi poikkeaa voimakkaasti arjesta, vie aivoilta aikansa, ennen kuin ne oppivat jälleen vastaamaan työn vaatimuksiin. Tämä voi näkyä verkkaisuutena ja keskittymisvaikeuksina.

– Kun palaat töihin loman jälkeen, olet todennäköisesti rentoutuneessa mielentilassa. Sen vuoksi toimit tavallista hitaammalla sekä henkisesti että fyysisesti, joten työhönpaluu voi tuntua siltä, että pitäisi yhtäkkiä kiihdyttää nollasta sataan. Kehomme ja mielemme tarvitsevat aikaa sopeutuakseen uuteen tahtiin, selittää psykoterapeutti Jade Thomas Stylist-lehdessä.

Lomalla ihmiset myös usein lipsuvat rutiineistaan. Mitä kauemmas arjen rutiineista lomalla harhautuu, sitä enemmän vaikeuksia ruotuun palaaminen todennäköisesti tuottaa.

– Rutiinien järkkyminen voi olla yksi syy siihen, miksi töihin kiinni pääseminen loman jälkeen tuntuu vaikealta. Rutiinit auttavat meitä omaksumaan terveellisiä tapoja ja tuomaan meille hallinnan tunnetta, mikä taas vähentää stressiä ja ahdistusta. Siksi tauko rutiineista voi lisätä epävarmuutta ja saada asiat tuntumaan ylivoimaisilta, Thomas jatkaa.

Mikä neuvoksi?

Valitettavasti uuteen totuttelu vie aina aikansa. Thomas kuitenkin muistuttaa, että on paljon erilaisia keinoja helpottaa töihin palaamista. Paluuta kannattaa mahdollisuuksien mukaan porrastaa, jolloin kontrasti loman ja työn välillä ei ole niin jyrkkä. Thomas kehottaa myös järjestäytymään hyvissä ajoin ennen ensimmäistä työpäivää. Kun aikataulu ja tehtävät ovat selvät jo toimistolle saapuessa, ei ensimmäinen viikko tunnu niin kaoottiselta. Thomasin vinkki on myös hoitaa pahimmat tehtävät alta pois ensimmäisenä, sekä varaamaan kalenteriin myös jotain, joka tekee töihin paluusta mukavaa (kenties lounas ihanan kollegan kanssa?).

Kehon fyysinen ravistelu voi myös olla hyvä tapa karistaa loma.

– Meidän voi olla vaikea houkutella itsemme pois lepotilasta. Yritä lähteä kävelylle tai muuten sisällyttää liikuntaa päivääsi. Kehon liikuttaminen laittaa veren kiertämään ja tuottaa endorfiineja, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi energisemmäksi ja innostuneeksi, Thomas sanoo.

Lopulta, on hyvä muistaa, että pienet sopeutumisvaikeudet kuuluvat asiaan. Ne eivät ole maailmanloppu, joten itseään ei pidä soimata siitä, ettei suorituskyky ole heti maanantaiaamuna huipussaan. Kun itselleen osaa antaa hieman armoa, sujuu töihin paluu varmasti kivuttomammin, Thomas lupaa.

Lähde: Stylist