OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Unelmien saavuttaminen vaatii sitoutumista – näin onnistut tavoitteissasi

Kaikki haluavat toteuttaa unelmansa, mutta harva puhuu ääneen siitä, miten vaikeaa tavoitteiden saavuttaminen voi käytännössä olla. Elämäntaparemontti, henkinen kasvu ja taloudellinen menestys ovat mahdollisia, mutta niiden toteuttaminen vaatii sitoutumista. Se ei ole helppoa, sillä se vaatii reippaasti määrätietoisuutta ja itsekuria. Koska tavoitteista on helppo lipsua, on tärkeää opetella pitämään itseään tilivelvollisena. Poosh listasi neuvot, joiden avulla unelmista tulee helpommin hallittavia ja oikeasti saavutettavissa olevia tavoitteita.

Selkiytä

Aivan aluksi on tärkeää selvittää itsellesi, mitä todella haluat saavuttaa. Tavoitteet, kuten “menesty”, tai “näytä paremmalta”, ovat liian epämääräisiä. Siksi niiden toteuttamaan lähteminen tuntuu vaikealta. Onnistumisen todennnäköisyydet kasvavat, kun asetat itsellesi selkeitä tavoitteita. “Mene tietyn alan työhaastatteluun” tai “laadi terveellinen ruokavalio” ovat konkreettisia. Mitä ikinä haluatkaan tehdä, aloita määrittelemällä mahdollisimman tarkasti, mitä haluat saavuttaa ja miksi.

Hanki kaveri

Monet tavoitteet ovat henkilökohtaisia, mutta joskus tavoitteet on helpompi saavuttaa yhdessä. Haluatko aloittaa uuden liikuntaharrastuksen? Hyvän ystävän kanssa kurssille ilmoittautuminen on hauskempaa. Sitä paitsi tunnilta luistaminen on vaikeampaa, kun olette tilivelvollisia toisillenne.

Kirjoita ylös

Kun sinulla on tavoite mielessäsi, kirjoita se muistiin. Suositpa sitten kalenteria tai peiliin kiinnitettyjä muistilappuja, valitse paikka, jossa muistiinpano osuu silmiisi usein. Kirjoita tavoite muistiin tavalla, joka on positiivinen ja inspiroiva; onhan se unelmasi, ei rangaistus.

Aikatauluta

Suuri elämänmuutos voi tuntua ylivoimaisen vaikealta saavuttaa. Jos ajattelet tehtävän suuruutta sen täydessä mittakaavassa, on helppo lannistua. Pelkkä ajatuskin aiheuttaa stressiä ja pahimmassa tapauksessa luovutat ennen kuin aloitatkaan. Jaa suuret unelmat mieluummin pieniin, helposti saavutettaviin virstanpylväisiin, joiden tavoittaminen motivoi sinua jatkamaan. Laadi minitavoitteille aikataulu, joka auttaa sinua pysymään oikealla polulla.

Harjoita itsereflektiota

Yritätkö päästä eroon haitallisesta tavasta? Kenties haluat lopettaa tupakoinnin tai oppia reagoimaan eri tavalla riitatilanteessa. Päiväkirjan kirjoittaminen tai ammattilaisen, esimerkiksi terapeutin kanssa puhuminen voi auttaa sinua tunnistamaan, miksi käyttäydyt tietyllä tavalla ja kuinka voisit toimia toisin. Tapaamme usein keksiä tekosyitä sille, miksi emme voi muuttaa asioita, mutta todellisuudessa olemme usein itse ainoa muutoksen tiellä seisova este.

Pyydä palautetta

Kerro jollekulle luotettavalle tavoitteestasi. Se voi olla läheinen ystävä tai mentori, jota ihailet. Kerro hänelle avoimesti, miten aiot saavuttaa tavoitteesi ja pidä hänet ajan tasalla edistymisestäsi. Mikäli mahdollista, valitse luottohenkilöksi joku, joka on itse saavuttanut haluamasi asian. Hän voi tarjota sinulle arvokkaita neuvoja ja kertoa, jos sinun pitäisi hänen mielestään tehdä jotain toisin. Ole valmis vastaanottamaan suoraa ja rehellistä palautetta.

Lähde: Poosh