OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ihanaa, asiantuntijan mukaan hiilareita saa sittenkin syödä

On karppausta, on ketoa, on gluteenitonta ruokavaliota. Monella hittiruokavaliolla on yhteinen tekijä; hiilihydraattien syömistä tulee rajoitaa. Hiilareita (samoin kuin gluteenia) on demonisoitu moneen otteeseen ja ihmisiä on neuvottu karsimaan ​​leivät ja pastat ruokavaliostaan. Mutta ovatko kaikki hiilarit oikeasti niin pahoja? No, eivät tietenkään, lupaa Poosh-lehden haastattelema ravitsemusasiantuntija Brittany Ford. Hiilihydraatit ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota, jossa ne vastaavat merkittävästä osasta energiansaantia. Tietenkin sillä, millaisia hiilihydraatteja lautaselleen latoo, on väliiä.

Hiilihydraattien kanssa tulee keskittyä laatuun. Lienee itsestäänselvää, että sokeriset ja rasvaiset pullamössöt eivät ole parasta mahdollista ravintoa. Sen sijaan hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat esimerkiksi täysjyvätuotteet ja kasvikset, jotka sisältävät paljon terveyden kannalta tärkeitä kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Runsas kuidun saanti liittyy muun muassa pienentyneeseen sydänsairauksien, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Se, paljonko hiilihydraatteja tulisi tarkalleen syödä päivässä, on yksilöllistä. Esimerkiksi aktiivisella treenajalla tarve on todennäköisesti suurempi kuin vähän liikkuvalla. Ruokatieto-sivuston mukaan hiilihydraattien tarve on noin 200─400 grammaa päivässä, 5 grammaa painokiloa kohden. Määrää on kuitenkin turha vahtia gramman tarkkuudella. Tärkeämpää on syödä laadukkaita hiilihydraatteja ja omaa kehoa kuunnellen. Moni nainen esimerkiksi huomaa himoitsevansa hiilareita ennen kuukautisten alkua. Herkkujen sijaan kannattaa tällöin nauttia monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka antavat energiaa verensokeria heilauttamatta ja lisäävät serotoniin tuotantoa, mikä voi puolestaan helpottaa PMS:ään usein liittyvää alakuloa.

Mieti, koska syöt hiilihydraatteja

Myös sillä, koska hiilihydraatteja syö, on väliä. Koska hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen polttoaineen lähde, suositellaan hiilihydraatteja yleensä syötäväksi hieman joka aterialla. Päivässä ei ole yhtä oikeaa aikaa hiilihydraattien syömiselle, vaan niiden saantia kannattaa rakentaa omien tarpeiden ympärille.

Vaikka ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu rasvaksi, on hyvä muistaa, etteivät hiilarit suinkaan automaattisesti lihota. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, mihin aikaan päivästä hiilihydraatteja tulee eniten syötyä. Esimerkiksi paljon liikkuvat ihmiset usein ajoittavat hiilihydraattien saantia treenien ympärille. Päivätyössä käyvät saattavat kokea hiilarimätön liian raskaaksi päiväsaikaan, mutta Fordin mukaan tuhteja aterioita ei myöskään kannata nauttia kovin myöhään illalla. Kun monimutkaisia ​​hiilihydraatteja nautitaan aikaisemmin päivällä, on keholla on enemmän aikaa hyödyntää niitä ennen nukkumaanmenoa. Suuri pasta-annos myöhään illalla on raskas sulatettava, joka voi myös häiritä yöunia Se ei kuitenkaan tarkoita, että hiilihydraatit pitäisi asettaa illaksi kokonaan pannaan, sillä kevyen iltapalan muodossa nautittuna hyvät hiilihydraatit voivat auttaa nukahtamisessa.

Lähde: Poosh, Ruokatieto