OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: unsplash.com

Pihamaalla tai jalkakäytävällä liukastellaan taas – ”Liikkumisen pitää olla turvallista säästä riippumatta”

Lunta on saatu tällä viikolla melkeinpä koko talven edestä. Lumitöissä riittääkin nyt työn sarkaa ja samalla kaatumisten ja liukastumisten riski kasvaa. Yleisimpiä tapaturmapaikkoja ovat koti, lenkkipolku ja jalkakäytävä.

Kaatumisvahinkoja sattuu talvikuukausien aikana ympäri Suomea. Kuluneen viiden vuoden suurin kaatumistapaturmien tilastopiikki nähtiin vuoden 2022 maaliskuussa, jolloin Pohjola Vakuutukselle tehtiin lähes 4000 kaatumisiin liittyvää vahinkoilmoitusta.

– Erityisesti liukkaalla kelillä ja talvikuukausina olkapäävammat korostuvat. Talviliukkailla tasapainon menetys pääsee yllättämään ja kaatumiset ovat siksikin vaarallisia, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala sanoo.

Useimmat liukastumiset tapahtuvat vapaa-ajalla ja erityisesti viikonpäivistä korostuu lauantai.

 –Talvikuukausien aikana tulisi varata riittävästi aikaa kulkemiseen ja huolehtia säähän soveltuvista jalkineista. Lämpötilojen sahatessa edestakaisin, on suositeltavaa käyttää esimerkiksi nastakenkiä, Kujala suosittelee.

Taloyhtiö ja tontinomistaja usein korvausvastuussa

Pohjola Vakuutus muistuttaa, että piha-alueen ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapito on tontinomistajan vastuulla. Suomen lainsäädännön mukaan tontin omistajan tulee huolehtia piha-alueen, pihalle johtavan reitin ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Kunta puolestaan vastaa kadun, eli ajoväylien kunnossapidosta.

Mahdollisten liukastumisten korvausvastuu ei katso, kuka pihalla liukastuu, jos kaatuminen johtuu talvikunnossapidon laiminlyönnistä.

– Mikäli pihan tai jalkakäytävän talvikunnossapito on laiminlyöty, ja jalankulkija loukkaantuisi liukastumisen seurauksena, olisi korvausvastuullinen se taho, joka on vastuussa talvikunnossapidosta. Useimmissa tapauksissa se on taloyhtiö tai omakotitalon ollessa kyseessä, kiinteistön omistaja. Kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus kattaa tyypilliset liukastumiseen liittyvät tapaturmat ja siitä voidaan korvata muulle kuin vakuutetulle itselleen aiheutuvia vahinkoja, Kujala kiteyttää.

Liukastuminen on tilastollisesti yksi yleisimmistä tapaturmamuodoista. Liukastumisonnettomuuksia voi ennaltaehkäistä varovaisuudella ja jalkineiden liukuesteillä.

– Liikkumisen piha-alueella tai jalkakäytävällä pitää lähtökohtaisesti olla turvallista säästä riippumatta. Suomen sääoloissa tulee kuitenkin muistaa, että kulkuväylien pitäminen läpi talven sellaisessa kunnossa, ettei liukastumisia voisi tapahtua, on käytännössä mahdotonta, Kujala kertoo.

Lähde. Pohjola Vakuutus