OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kurkku kipeänä? Kokeile näitä flunssaruokia

Jokainen tietää sen kamalan tunteen, kun aamulla herätessä kurkku tuntuu karhealta ja nieleminen sattuu. Flunssa- ja koronakauden alkaessa suurin osa meistä joutuu jälleen viettämään päiviä sängyn pohjalla lämpimiä juomia lipitellen. Oireiden helpotukseen on tarjolla monenmoista lääkettä, mutta se kaikkein yksinkertaisin (ja ihanin) lienee ruoka. Vaikka ruokahalu ei välttämättä ole flunssaisena huipussaan, tietyt ruoat ja juomat voivat auttaa kipeään oloon.

– Ravinnerikkaat ruoat ovat matalan riskin, mutta korkean hyödyn lääkettä, sanoo sisätautilääkäri Cynthia Li Women’s Health -lehdessä.

Toki oireiden kestosta ja vakavuudesta riippuen myös lääkäri- tai apteekkikäynti saattaa olla paikallaan, mutta kotihoidossa tärkeintä on levon ohella riittävä nesteiden nauttiminen. perhelääkäri Jaclyn Tolentino suosittelee juomaan veden ohella lämmintä, esimerkiksi teetä, mehua ja liemiä. Ne ovat yleensä helppoja niellä ja rauhoittavat kurkkua.

Lautaselle kannattaa valita ruokia, jotka ovat täynnä immuunipuolustusta vahvistavia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia ja sinkkiä. Jos nieleminen sattuu, pehmeät ruoat ovat helppoja syötäviä. Kokeile vaikkapa Women’s Healthin suosittelemia flunssaruokia. Ja kyllä, jäätelö löytyy listalta!

1. Kanakeitto

Kurkkukipu on seurausta tulehduksesta ja kuivumisesta.

– Paitsi että kanakeiton liemi nesteyttää, sen sisältämä suola auttaa nestettä imeytymään elimistöön paremmin, tohtori Li selittää.

Vaikka kanakeitto on etenkin Amerikassa flunssaruokien klassikko, mikä tahansa liemi ajaa saman asian, joten esimerkiksi vegaanit voivat valita itselleen sopivan vaihtoehdon.

2. Hunaja

Ihmiset ovat hyödyntäneet hunajan lääkinnällisiä ominaisuuksia iät ajat. Antibakteerinen hunaja onkin suosittu luonnonlääke flunssaoireiden, kuten kurkkukivun lievitykseen.

– On tieteellisesti todistettu, että esimerkiksi manukahunaja on tehokas erilaisia sekä bakteeri- että virusinfektioita vastaan, tohtori Li lisää.

Hunajan määrä kannattaa kuitenkin pitää kohtuullisena.

– Suurina annoksina sen sokeripitoisuus voi alkaa heikentää immuunipuolustuksen tehoa, tohtori Li huomauttaa.

3. Jogurtti

– Jogurtti on hyvä proteiinin, hiilihydraattien ja terveellisten rasvojen lähde, joka sisältää meille hyödyllisiä probioottisia bakteereja, jotka tukevat immuunijärjestelmän toimintaa, sanoo tohtori Li.

Jogurtti auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja tohtori Lin mukaan säännöllinen jogurtin kulutus saattaakin näkyä jopa harventuneena hengitystieinfektioiden sairastamisena. Lisäksi viileä ja koostumukseltaan pehmeä jogurtti on helposti nieltävä silloin, kun kurkkukipu tekee nielemisestä vaikeaa.

4. Perunamuusi

Myös perunamuusi on koostumukseltaan miellyttävä flunssaiselle. Kun jätät perunat kuorimatta, saat myös aimoannoksen vastustuskykyä tukevaa C-viitamiinia ja magnesiumia. Varmista kuitenkin, ettei perunamuusi ole liian kuumaa, sillä se voi ärsyttää kurkkua entisestään.

5. Kananmunat

Kananmunat ovat helppo, neutraali proteiinin lähde. Erityisesti munakokkelin syöminen sujuu yleensä flunssaisenakin melko kivuttomasti. Tohtori Lin mukaan kananmunat sisältävät runsaasti kivennäisaineita, kuten sinkkiä, rautaa ja seleeniä, sekä D- ja B12-vitamiinia, jotka auttavat taistelemaan kurkkukipua aiheuttavaa infektiota vastaan.

6. Kaurapuuro

Suomalaisten arkisuosikki, kaurapuuro, sisältää runsaasti magnesiumia, sinkkiä ja antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä toipumaan infektioista. Myös se on helppo nieltävä kipeänä.

7. Inkivääri

Inkivääri on yksi suosituimmista lääkinnällisistä luonnonantimista.

– Inkiväärillä on laboratoriokokeissa osoitettu olevan analgeettisia [kipua vähentäviä], antioksidanttisia sekä tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Se näyttäisi myös ehkäisevän tiettyjen haitallisten bakteerikantojen kasvua., tohtori Li kehuu.

Inkivääri sopii myös pahoinvoinnin ja vatsakipujen hoitoon.

– Inkiväärin vakiintunein käyttötarkoitus onkin juuri pahoinvoinnin lievittäminen, tohtori Li komppaa.

Nutrition Journal -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan erityisesti inkiväärin ja hunajan yhdistelmä on tehokas lääke flunssaoireisiin.

8. Marjat

Marjat ovat suomalaisille tuttua superfoodia. Ne ovat erinomainen valinta flunssan ja kipeän kurkun hoitoon, sillä ne auttavat vähentämään tulehdusta. Ne sisältävät suhteellisen vähän sokeria, mutta paljon C-vitamiinia, joka tukee immuunijärjestelmän toimintaa.

9. Smoothiet

Smoothiet ovat loistava tapa huolehdia vitamiinien saannista silloin, kun kiinteä ruoka ei maistu. Tohtori Li suosittelee runsaasti antioksidantteja sisältäviä aineksia, kuten marjoja, lehtikaalia ja selleriä. Myös runsaasti C-vitamiinia sisältävä appelsiini sopii flunssasmoothieen. Tohtori Li kehottaa kuitenkin käyttämään valmismehujen sijaan tuoretta appelsiinia tai mandariinia, jolloin sokeria ei tule nautittua liikaa. Kokonaisessa appelsiinissa myös kuidut ovat tallella.

Jos kurkku on kipeä, voi smoothieen lisätä myös jäämurskaa tai jäisiä marjoja, sillä kylmä auttaa rauhoittamaan kurkkua.

10. Jäätelö

Kuten sanottu, kylmät ruoat auttavat rauhoittamaan kurkkukipua ja hillitsemään tulehdusta. Forward-terveyspalvelun ylilääkäri Nate Favinin mukaan jopa jäätelö on sallittu flunssaruoka. Muista vain, että sokerin määrää on hyvä pitää silmällä. Valitse siis mahdollisuuksien mukaan vähäsokerinen vaihtoehto ja pidä annoskoko maltillisena.

Lähde: Women’s Health