OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Älä kuormita ympäristöä tänä jouluna: Lue vinkit lahjojen ekologisempaan paketointiin

On jälleen se sesonki, jolloin roska-astiat täyttyvät kalliista, kiiltävistä ja kertakäyttöisistä lahjapapereista. Paketoimme huolella valitsemamme lahjat kauniisiin paketteihin, jotka sitten revitään auki sekunneissa. Tämän jälkeen pakkausmateriaali päätyy kaatopaikalle jätevuoren jatkeeksi.

Jos rehellisiä ollaan, kuinka moni oikeasti välittää, millaiseen paperiin lahja on kääritty? Tarvitsemmeko todella joulupukin kuvilla koristeltua paperia, jota ei voi edes laittaa paperinkeräykseen? Entä polypropeenista valmistettua lahjanauhaa ja muovisia nimietikettejä? Vai olisiko sittenkin aika ajatella vihreämmin? Lahjojen paketoinnissa voi hyödyntää uudelleenkäytettäviä, biohajoavia ja kierrätettyjä materiaaleja, joiden ympäristökuormitus on huomattavasti pienempi. Poosh listasi parhaat ideat ekologisempaan paketointiin.

Älä osta lahjapaperia.

Miksi ostaa uutta lahjapaperia, kun tarjolla on paljon parempia vaihtoehtoja? Esimerkiksi kierrätyskartonki tai voimapaperi ovat huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta. Saman asian ajaa paperinen ruokakassi, kun käännät sen nurinpäin (tällöin mahdoliset logot jäävät piiloon ja voit itse kirjoittaa tai piirtää paperin pintaan).

Myös sanomalehti on erinomaista käärepaperia. Valitse paketin päälle hauska sarjakuva tai ristisanatehtävä, joka ilostuttaa lahjan saajaa. Ovela paketoija etsii itse lahjasta vihiä antavan uutisen.

Yksi vaihtoehto on kierrättää kotiin kertyneitä pakkausmateriaaleja, tarkoitti se sitten aiemmilta vuosilta talteen otettua lahjapaperia tai postipaketeista kertyneitä pakkauksia ja ruskeaa täytepaperia.

Paketoinnissa saa harjoittaa luovuutta. Kodin kaapeista tai kirppiksiltä voi löytyä hyvinkin kiinnostavia vaihtoehtoja, esimerkiksi vanhoja karttoja, jotka tuovat pakettiin vintage-henkisen silauksen. Muista, ettei paketointimateriaalin tarvitse välttämättä olla paperia; vanhat kankaat, huivit ja keittiöpyyhkeet ja puiset laatikot soveltuvat hyvin lahjakäyttöön. Uudelleenkäytettävät pussit ja korit ovat niin ikään kaunis valinta.

Lisäksi kaupoissa on nykyään tarjolla monia ekologisia materiaaleja. Mehiläisvahakääre on puhdas ja kestävä luonnontuote, jota lahjan vastaanottaja voi käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Hän saa siis kaksi lahjaa yhdessä paketissa!

Älä osta (perinteistä) lahjanauhaa.

Lahjanauhat ja rusetit on yleensä valmistettu materiaaleista, jotka ovat kaikkea muuta kuin ympäristöystävällisiä. Mieti siis tarkkaan, ovatko ne todella tarpeen. Kaikki paketit eivät välttämättä tarvitse nauhaa lainkaan.

Lahjojen sidontaan voi käyttää myös biohajoavaa nauhaa, jonka voi laittaa kompostiin. Raffia- paperinaru puolestaan on valmistettu 100% ympäristöystävällisestä, kierrätettävästä puukuidusta. Narun rosoinen pinta antaa lahjapaketille kauniin, rustiikkisen ulkoasun.

Ajattele ympäristöä myös yksityiskohdissa.

Usein paketin päälle päätyy paljon turhaa krumeluuria. Joskus kuitenkin vähemmän on enemmän. Esimerkiksi nimilaput ovat turha lisäaskel, kun nimen voi kirjoittaa suoraan paperiin.

Erilaiset rusetit ja koristeet ovat niin ikään turhakkeita. Jos välttämättä haluat koristella pakettia, käytä löydettyjä esineitä tai luonnonantimia. Esimerkiksi joulukuusesta napsaistu havunoksa on täydellinen joulukoriste. Rusetit ja ruusukkeet voi muotoilla itse biohajoavasta lahjanauhasta. Voit myös valita persoonallisen koristeen, jonka lahjan saaja haluaa säilyttää.

Älä unohda myöskään biohajoavaa teippiä. Kasvipohjainen teippi ei kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin muovi. Jos olet kätevä käsistäsi, kokeile teipitöntä taittelumenetelmää. Se voi vaatia hieman harjoittelua, mutta netistä löytyy opastusta puuhaan.

Lopuksi, muista, että joululahja voi olla myös aineeton!

Lähde: Poosh