OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Kissaturvallinen joulukoti – nämä joulukasvit ovat kissalle myrkyllisiä

Kauniit joulukasvit luovat jouluista tunnelmaa, mutta valitettavasti osa joulun kukista ja kasveista voi aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita, jos kissa esimerkiksi maistelee kasvin lehtiä. Myös joulukuusi voi olla kissasta vastustamattoman kiinnostava kiipeilypaikka. Agria Eläinvakuutus listaa kissataloudessa huomioitavia asioita joulun aikaan.

Kissoilla kasvien aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia, mutta niitä tapahtuu toisinaan, esimerkiksi jos kissa pureskelee myrkyllisen kasvin lehtiä tai vartta. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen, eli kissataloudessa kasvit ja kukat tulee valita tarkkaan. Tietyt joulukasvit ovat kissoille myrkyllisiä tai ne sisältävät ärsyttävää maitiaisnestettä.

Perinteisiä joulukasveja, jotka voivat aiheuttaa kissalle myrkytyksen oireita, ovat jouluruusu, hyasintti, joulutähti, misteli, orjantappura (rautatammi), amaryllis, tulppaani ja muratti. Lisäksi liljakasvit ovat erityisen vaarallisia kissoille ja niistä pahimpia ovat lilium-sukuiset kasvit. Sekä itse kasvi että sen erittämä maitiaisneste ovat kissoille vaarallisia. Pienikin maistiainen voi aiheuttaa vatsavaivoja ja pahimmillaan hengenvaarallisia munuaisvaurioita.

Yleisiä kasvien aiheuttamia myrkytyksen oireita kissoilla ovat muun muassa oksentelu, ruokahaluttomuus ja juomattomuus. Jos kissalla ilmenee myrkytyksen oireita ja kissan yleisvointi heikkenee, tulee olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Kissatalouteen kannattaa hankkia vain kissalle vaarattomia kasveja ja kukkia tai keinotekoisia kasveja. Joulun aikaan moni saa kuitenkin vierailtaan lahjaksi joulukukkia. Tällöin varminta on sijoittaa ne kissan ulottumattomiin.

Joulukuusi ja kissa

Joulukuusi ja siitä riippuvat koristeet voivat olla kissalle vastustamattomia. Kissa saattaa haluta leikkiä koristeilla, tai kiivetä puuhun ja kaataa sen. Jos joulukuusi on kissalle aivan vastustamaton ja aiheuttaa vaaratilanteita, voi olla yksinkertaisesti helpointa ja turvallisinta juhlia joulua ilman omaa kuusta.

Kissataloudessa joulukuusi kannattaa siis sijoittaa sellaiseen paikkaan, ettei kissa pääse hyppäämään kuuseen esimerkiksi omasta kiipeilypuustaan. Mahdollisuuksien mukaan kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman avaraan paikkaan ja kauas muista huonekaluista. Kuuselle kannattaa hankkia tukeva jalusta, jotta kuusi ei pääse kaatumaan helposti, vaikka kissa tutkisi sitä tai kiipeilisi siinä. Jalustan tulisi olla sellainen, että kissa ei pääse juomaan kasteluvettä, joka on voinut seisoa jalustassa useita päiviä.

Yksi tapa ennaltaehkäistä mahdollisia tapaturmia on asettaa kuusen ympärille ja alle jotain materiaalia tai tuoksua, josta kissa ei pidä. Kuusen alle voi esimerkiksi levittää muovisen maton, foliota, kuplamuovia tai muuta materiaalia, jonka päällä seisomisesta tai kävelemisestä kissa ei pidä. Kuusen oksille tai lähelle voi myös suihkuttaa esimerkiksi sitrustuoksua tai piparminttua, joista kissat eivät yleensä pidä, jotta kissa pysyy kaukana kuusesta.

Joulukoristeet voivat kissan silmin näyttää hauskoilta leluilta, tai siltä, että ne täytyy tuhota. Siksi joulukoristeet kannattaa valita harkiten ja kallisarvoisimmat koristeet kannattaa sijoittaa kissan ulottumattomiin ylemmille oksille.

Joulukoristeet voivat aiheuttaa kissalle monenlaista harmia. Särkyneet joulupallot voivat aiheuttaa haavoja tassuihin ja pienet koristeen palaset tai lahjanarunpätkät voivat juuttua kissan ruoansulatuselimistöön, jos kissa syö niitä. Jos kuusessa on sähköllä toimivia valoja tai kynttilöitä, tulee varmistaa, ettei kissa pääse pureskelemaan sähköjohtoja.

Kissaa kannattaa leikittää aktiivisesti sen omilla leluilla, jotta joulukoristeet eivät vaikuta yhtä kiinnostavilta ja kissa todennäköisemmin jättää ne rauhaan.

Lähde: Agria Eläinvakuutus