OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Piia Petäjäjärvi

Saariston Martan vinkki joulunviettoon: “Vähemmän on enemmän”

Joulun alla monessa kodissa riittää vilskettä viime hetken joulusiivojen ja ruoanlaiton merkeissä, ennen kuin lauantaina vihdoin rauhoitutaan joulun viettoon. Niin myös suosittua ruokablogia pitävän Saariston Martan, eli Piia Petäjäjärven kodissa. Tosin Piialla pitää kiirettä oikeastaan joka päivä.

– Martta-luonteeni pitää padat, kattilat sekä itseni höyryämässä kaiken aikaa. En todellakaan karta taloustöitä, piha- ja käsitöistä puhumattakaan. Kyllä jotain touhua on jatkuvasti meneillään, hän toteaa.

Piia asuu Kemiönsaarella, entisessä kansakoulussa, yhdessä miehensä ja kahden newfoundlandinkoiran kanssa. 130 vuotta vanhan hirsitalon pihalla juoksentelee kukko kanoineen. Koti ja lemmikit (ja kenties mieskin) vaativat hoivaa vuoden jokaisena päivänä, joten joulun kiireet eivät juuri poikkea martan arjesta. Kotiaskareiden ohella Piia bloggaa maalaiselämästä ja ruoanlaitosta. Ihmiset ovat aina kyselleet häneltä reseptejä ja vinkkejä kotiin ja keittiöön.

– Kaikki alkoi juuri tahdostani jakaa tätä maalais-, tai pikemminkin saaristolaiseloani. Rakastan ruoanlaittoa ja syömistä. Istun mieluusti niin omassa kuin vieraassakin ruokapöydässä nauttien hyvästä ruoasta ja juomasta. Tykkään laittaa konstailematonta kotiruokaa, sellaista kansanruokaa, joka tuo vaikka makumuistoja lapsuudesta mummolassa, hän selittää Oho Tv:lle.

Catering-alallakin työskennelleellä Piialla on pitkä tie ruoanlaiton parissa. Hänelle on kertynyt vuosien saatossa “vinot pinot” reseptejä, joita hän haluaa jakaa muiden kanssa. Kokemuksen puute ei silti ole hänen mukaansa ole mikään este ruoanlaitolle.

– Kannustan kaikkia oman ruoan valmistukseen. Kyllä tekemällä oppii!

Vähemmän on enemmän

Vaikka Piian kodissa riittää tohinaa, on pyhiin valmistautuminen aloitettu hyvissä ajoin.

– Marras-joulukuussa alkaa meidän laskeutuminen jouluun kaikenlaisten jouluisten herkuttelujen äärellä. Medän pöydästä löytyy laatikoita, kinkkua, makkaroita ja rosollia. Kodissamme on pikkujouluista tunnelmaa koko kuukauden ja joulua valmistellaan niin ruokapöytää kuin kotia laittamalla, Piia kertoo.

Saariston Martalta on kyselty vinkkejä jouluun niin televisiossa kuin lehtien sivuilla. Ihmiset tiedustelevat vuodesta toiseen jouluisten reseptien perään. Niitä Piialla toki riittää, mutta hänen mukaansa maltti on valttia joulupöydässäkin.

– Vähemmän on enemmän, joten oma joulupöytämme ei notku täytenään kystä kyllä sen sataa sorttia. Minusta ei kannata laittaa liian montaa laatua, vaan valita juuri ne kaikkein parhaimmat maut. Silloin ei myöskään jää joulun jälkeen sitä hävikkiruokaa.

Perheessä syödään monia perinteisiä jouluruokia, mutta Piia ei pelkää myöskään kokeilla uutta. Itse asiassa joulupöytä näyttää joka vuosi hieman erilaiselta.

– Meillä on useana vuonna syöty jouluna blinejä, riistakäristystä perunamuuseineen, tai karitsan viulua ja uunijuureksia. Joskus jopa sushi-illallinenkin on ollut vallan mainio vaihtoehto, hän paljastaa.

Erityisesti tänä vuonna ruoan kohonnut hinta on saanut monen miettimään entistä tarkemmin, mitä ostaa, tai jättää ostamatta. Piian mielestä jouluostoksille kannattaakin mennä avoimella mielellä. Joustavuus on erinomainen työkalu ruokakaupoilla.

– Lähiruoka kunniaan. Itse suosin kotimaisten pienyrittäjien tuotteita viimeiseen asti. Siinä saa itselle hyvien makujen lisäksi hyvän mielen, kun tulee antaneeksi lahjan pienyrittäjälle ostamalla heidän tuotteitaan. Kun laittaa uunivuokaan kotimaisia juureksia ja siihen kylkeen edullista possun etuselkää, lapaa tai kassleria, saa tehtyä perheelle koko aterian samoilla sähköillä. Myös satokauden vuosirytmiä noudattamalla, sekä tarjouksia ja alelaputettuja tuotteita hyödyntäen voi säästää kaupassa.

Fiksut valinnat hyödyttävät sekä lompakkoa että terveyttä. Piia muistuttaakin, että moni käyttää vanhasta tottumuksesta tiettyjä tuotteita, vaikka tarjolla olisi parempiakin vaihtoehtoja.

– Suomalaiset käyttävät turhan paljon esimerkiksi kaukaa kuljetettua riisiä. Suosittelen kokeilemaan mieluummin spelttiä tai ohraa. Maku on mitä parhain ja ravintoarvot ovat paljon paremmat. Porkkana- tai punajuurilaatikko saavat niistä hieman erilaista makua, puhumattakaan herkullisesta joulupuurosta, hän kehuu.

Ja vaikka jouluruoka saattaa pyhien jälkeen jo tympiä, ei tähteitä kannata haaskata. Piian mukaan niistäkin on moneksi, kun käyttää hieman luovuutta.

– Jos hävikkiä jää, niin pyttipannu on ehdoton suosikkini laittaa hävikit herkuiksi. Perunalaatikon loppuja voi puolestaan hyödyntää leipomalla rieskoja.

Hän muistuttaa myös, että lahjoissakin voi säästää tinkimättä niiden merkityksellisyydestä. Kaikkien lahjojen ei tarvitse olla kaupan hyllystä hankittuja. Itsetehty lahja voi olla paitsi edullinen, myös ajatuksella ja rakkaudella annettu.

– Minä suosin itsetehtyjä ruokalahjoja. Mikäs sen mukavampaa, kuin antaa hyviä makuja arvostavalle vaikka kauniisti pakattu leipä, tai purkillinen pikkuleipiä, Piia vinkkaa.

Lupauksille ei ole tarvetta

Kun joulu on selätetty, katseet suuntautuvat tulevaan vuoteen. Monelle vuodenvaihde tarkoittaa myös ruokaan ja terveyteen liittyvien lupausten tekemistä. Piia ei henkilökohtaisesti usko radikaaleihin dieettijulistuksiin.

– En koskaan tee mitään uudenvuodenlupauksia. Monesti tällaiset lupaukset aiheuttavat vain enemmän stressiä. Tykkään elää hetkessä, sekä hakea hyvää mieltä ja oloa päivään jos toiseenkin.

Suuria lupauksia ei tarvita, kun terve asenne ja tasapaino kulkevat matkassa ympäri vuoden. Pienelle hemmottelulle on tilaa arjessa, kunhan ylilyönteihin ei sorruta. Hänen keittiössään vallitseekin motto: ”Kohtuullisesti käytettynä kerma ja voi tuovat syöjälleen ihanan pyöreät posket ja vatsan”.

– Itse en oikein edes tykkää makeasta, joten karkki- tai pullalakkojakaan ei tarvitse pitää. En syö myöskään sipsejä, en käy hampurilaisaterioilla, enkä lipitä limonadeja, hän toteaa.

Ruoanlaiton ja syömisen tulisi olla ennen kaikkea miellyttävä asia. Siitä stressaaminen ei kuulu sen paremmin jouluun kuin mihinkään muuhunkaan päivään. Saariston Martan jouluntoivotuksissa kuuluukin viesti ilon puolesta.

–  Toivon kaikille mukavaa yhdessäoloa, terveyttä, rakkautta ja hyvää ruokaa!