OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Tulikivi Oyj

Marttojen uudet ruokavideot takkakokkaajille: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa

Takkaa lämmitetään talvella päivittäin sadoissatuhansissa kodeissa. Takan käyttömahdollisuuksia ruoanvalmistuksessa ei kuitenkaan juuri hyödynnetä. Monelle ruoanlaitto takassa tarkoittaa yhä edelleen vain makkaran paistamista. Lämpöä varaavassa takassa ruokaa voi kuitenkin valmistaa monin tavoin. Keittiön sähköuunia korvaavassa varaavassa takassa ruoka valmistuu vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Martat sekä tulisijavalmistaja Tulikivi esittelevät uudessa Viikon takkaruokareseptit -videosarjassa arjen kokkausta helpottavia ja koko perheelle suunnattuja monipuolisia reseptejä, joissa yhdistellään kotimaisia raaka-aineita ja kotivaratuotteita.

– Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Videosarjassa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.

– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Hjälm sanoo.

Energia hyödyksi kahteen kertaan

Sähköllä kotiaan lämmittävä kiittää takkaruoanlaittajaa kahteen kertaan: Lämpöä varaavan takan lämmittäminen vähentää sähkön tarvetta merkittävästi. Kun myös ruoka valmistetaan takassa, ei ole tarvetta käyttää enää ylimääräistä sähköä lieden tai uunin lämmitykseen.

– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.

Hjälm sanoo, että kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää, Marttojen termein “mielen kotivaraa”.

– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.

Katso Viikon takkaruokareseptit -videosarjan videot. 

Lähde: Tulikivi Oyj