OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: K-ryhmä

Hyvinvointi kiinnostaa, mutta suomalaisten ravitsemuksessa on parantamisen varaa

Hyvinvointi on ollut pitkään yksi vahvimmista ruokatrendeistä ja suomalaisten mielestä kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeää. Suomalaisten ruokavaliossa olisi kuitenkin parantamisen varaa.

Hyvinvoinnin kiinnostavuus ruokatrendinä ei ole hälventynyt hintatietoisuuden noususta huolimatta. K-ryhmän Ruokailmiöt 2023 -tutkimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että omasta terveydestä ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeää ja se vaikuttaa omiin ostotottumuksiin. 14 prosenttia suomalaisista kertoo, että omasta terveydestä huolehtiminen ei vielä vaikuta omiin ostotottumuksiin, mutta tulevaisuudessa sillä voi olla vaikutus.

Suomalaisten ruokavaliossa olisi kuitenkin parantamisen varaa.

– Kaiken kaikkiaan suomalaisten energian saanti ylittää kulutuksen. Tämän lisäksi suomalaisten ruokavaliossa suurimpia muutosta vaativia haasteita ovat FinRavinto-tutkimuksen mukaan liiallinen suolan ja tyydyttyneen rasvan saanti, liian vähäinen kasvisten kulutus, liiallinen punaisen ja prosessoidun lihan kulutus sekä liian vähäinen ravintokuidun saanti, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Heli Kuusipalo.

K-ryhmän kolme konkreettista terveellisyystavoitetta:

1. Suomalaiset syövät puoli kiloa kasviksia päivässä

Tavoite on, että K-ruokakauppoihin ostonsa keskittävät syövät puoli kiloa kasviksia vuoteen 2026 mennessä ja kaikki suomalaiset vuoteen 2030 mennessä.

Kuluttajia kannustetaan lisäämään kasviksia ruokavalioon muun muassa K-ruoka-palvelun sisällöillä ja resepteillä sekä kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla sijaitsevilla materiaaleilla, jotka havainnollistavat kuinka helposti ravitsemussuositusten mukaisen tavoitteen voi omassa arjessaan täyttää.

2. Lisätyn suolan, sokerin ja tyydyttyneen rasvan saannin vähentäminen suomalaisten ruokavaliossa

Lisättyä suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa vähennetään Pirkka-tuotteista vuoden 2025 loppuun mennessä. Ravintosisällön terveellisemmäksi muuttamisen eli reformuloinnin tavoitteena on 200 000 kg vähemmän sokeria, 50 000 kg vähemmän suolaa ja 50 000 kg vähemmän tyydyttynyttä rasvaa.

3. Sydänmerkki helpottamaan sydänystävällisiä valintoja

Suomalaisten hyvinvointia edistäviä ruokavalintoja helpotetaan lisäämällä Sydänmerkki vähintään 200 K-ruokakauppojen omien merkkien tuotteeseen. Muutokset tehdään pakkausuudistusten yhteydessä vuoden 2024 loppuun mennessä. Sydänmerkkejä lisätään myös K-Ruoka-palvelun resepteihin.

Lähde: K-ryhmä