OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Merkit siitä, että olet emotionaalisesti estynyt

Osa ihmisistä on luonnostaan hillitympiä kuin toiset, mutta ilmeinen kyvyttömyys ilmaista omia tunteita on merkki tunnelukosta. Emotionaalisesti estynyt henkilö ei osaa näyttää sen paremmin ilon kuin surun tunteita. Hän ei myöskään halua puhua tunteistaan, mikä on pidemmän päälle raskasta paitsi henkilölle itselleen, myös hänen ympärillään oleville ihmisille. Poosh listasi seitsemän merkkiä, jotka kielivät emotionaalisesta estyneisyydestä. Tunnistatko itsesi?

1. Välttelet konflikteja

Riitatilanteisiin liittyy paljon negatiivisia tunteita, kaaosta ja joissakin suhteissa jopa fyysistä väkivaltaa. Ei siis ole ihme, että moni pyrkii välttämään konflikteja. Jatkuva, suorastaan pakonomainen konfliktien välttely voi kuitenkin olla merkki emotionaalisesta estyneisyydestä. Joskus konflikti on välttämätön askel yhteisymmärryksen tiellä. Emotionaalisesti estynyt kumppani tuokin parisuhteeseen haastetta, sillä ongelmien selvittäminen on hänen kanssaan kaksin verroin vaikeampaa.

2. Olet aina “kunnossa”

Huomaatko vastaavasi “olen kunnossa” ja “kaikki hyvin” silloinkin, kun asiat eivät ole hyvin? Emotionaalisesti estyneen ihmisen on vaikea jakaa huoliaan, vaikka ne kuinka jäytäisivät mieltä. Hänestä on parempi olla sanomatta mitään ja teeskennellä, että kaikki on hyvin.

3. Et osaa olla haavoittuva

Osaat ehkä kertoa objektiivisia faktoja itsestäsi, mutta et osaa avautua edes läheisille ihmisille intiimeistä ajatuksistasi, kuten peloistasi. Silloinhan joku voisi päästä hyödyntämään heikkouksiasi. Emotionaalisesti estynyt puhuu mieluummin asioista, jotka eivät liity häneen millään syvemmällä tavalla, tai keskittyvät kuuntelemaan muita.

4. Et osaa sitoutua

Toimiva parisuhde edellyttää molemminpuolista avoimuutta ja kommunikointikykyä. Siksi emotionaalisesti estynyt ihminen pitäytyykin mieluiten pinnallisissa, lyhytkestoisissa suhteissa, tai valitsee itselleen kumppanin, jolla on sitoutumisvaikeuksia. Tämä on suojamekanismi, jonka ansiosta hän saa vältellä syvempiä tunteita.

5. Sinulla on vaikeuksia empatian kanssa

On erittäin vaikeaa osoittaa myötätuntoa muita kohtaan, jos ei osaa ilmaista omiakaan tunteitaan. Tämän johdosta emotionaalisen yhteyden luominen toisiin ihmisiin saattaa tuntua hyvinkin haastavalta.

6. Tunteista keskusteleminen tekee olosi epämukavaksi

Ahdistutko, kun kumppani haluaa puhua jostain hänelle kivuliaasta aiheesta? Tai kun ystävä avautuu omista vastoinkäymisistään? Emotionaalisesti estyneelle ihmiselle kaikenlainen hiemankin syvällisempi puhuminen tunteista on vaikeaa, vaikka kyseessä eivät edes olisi omat tunteet. Hän ei ole tunnetasolla keskustelussa läsnä ja hänen ajatuksensa alkavat todennäköisesti harhailla jossain aivan muualla. Hän toivoo keskustelun olevan nopeasti ohi ja yrittää kenties toistuvasti vaihtaa aihetta.

7. Hautaat tunteet

Kun joku puhuu emotionaalisesti estyneelle henkilölle loukkaavasti, hän ei vastaa, vaan hautaa vihan sisälleen. Ulkopuolisten silmin tällainen henkilö on “viileä kuin viilipytty”, mutta on hyvä muistaa, että tunteiden ja mielipiteiden ilmaiseminen on osa normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä. Ajan kuluessa tunteiden patoaminen voi alkaa oireilla jopa kehollisina tuntemuksina, kuten päänsärkynä.

Lähde: Poosh