OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Cathaoir Sona

Alkuvuoden kohutuin kirja avaa prinssi Harryn elämää otsikoiden takana: arvostelussa Varamies

Prinssi Harry: Varamies. Otava, 2023

Prinssi Harry ja Meghan ovat pariskunta, jonka kaikki tuntevat, mutta joka myös jakaa mielipiteet. Maailman kuuluisimpiin ihmisiin lukeutuvina he ovat olleet paparazzien silmätikku ja kahvitaukojen puheenaihe suhteensa alkuajoista lähtien. Heillä on hardcore-faneja, mutta toisaalta myös vihamiehiä. Hovista lähdettyään aviopari on tehnyt kuohuttavia paljastuksia elämästään kulissien takana, ensin Oprahin haastattelussa ja seuraavaksi Netflixin dokumenttisarjassa. Prinssi Harryn paljon odotettu kirjauutuus jatkaa samaa rataa.

Varamies puhutti jo kauan ennen sen julkaisupäivää. Esiin nousi erikoisia paljastuksia paleltuneesta peniksestä ja neitsyyden menettämisestä pubin takana, mutta ne eivät lopulta ole kirjan keskeisintä antia. Kohuja ja skandaalinkäryisiä paljastuksia lähes kuusisataiseen kirjaan kyllä mahtuu, mutta sen tärkein painopiste on mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Prinssi Harry on epäilemättä saanut kokea elämässään paljon sellaista, mitä tavallinen tallaaja ei koskaan koe, niin hyvässä kuin pahassa. Hovi varmasti odotti kauhulla, millaisia paljastuksia suorapuhuneinen Varamies tekee, eikä aivan suotta. Prinssi on erittäin halukas kertomaan juuri kuninkaallisen elämän synkistä puolista. Ja niitä tuntuu riittävän. Hän ei peittele vihaansa mediaa ja paparazzeja kohtaan, joiden hän kokee olevan vastuussa äitinsä, prinsessa Dianan kuolemasta vuonna 1997. Osansa ryöpytyksestä saavat myös monet hovin jäsenet, mukaan lukien isä ja veli.

Prinssi Harry itse kuvaa elämäänsä osuvasti kultaisena häkkinä. Kuninkaallisten elämä on todella rajoitettua, eivätkä he voi tehdä monia sellaisia asioita, jotka ovat muille itsestäänselvyyksiä. Kaupungilla kulkeminen, matkustaminen ja deittailu ovat valtavaa sirkusta. Jokainen liike vaatii tarkkaa harkintaa ja jokaisen julkisen ulostulon on tuettava kuninkaallisen instituution brändiä, vaikka sitten yksilön kustannuksella. Kirja on hyvä muistutus siitä, ettei kuninkaallinen elämä, tai julkisuus yleensäkään, ole niin yksioikoisen kadehdittavaa kuin toiselta puolelta katsoessa saattaisi erehtyä luulemaan. Rehellisen, lähes inhorealistisen Varamiehen pitäisi olla pakollista luettavaa jokaiselle kuuluisuudesta unelmoivalle. Samalla voi kuitenkin nähdä, miksi prinssi Harryn diskurssi saattaa tuntua triggeröivältä osalle tavallisista brittiläisistä veronmaksajista. Huonoihin puoliin keskittyessään hänen kiistatta etuoikeutettu asemansa jää kirjassa paljolti vaille tunnustusta.

Varamies 

sidottu, suomi, 2023

Prinssi Harry kertoo itse oman tarinansa.

Omaelämäkerta kuljettaa lukijan suoraan 1990-luvun koskettavimpiin hetkiin: kaksi nuorta prinssiä astelee äitinsä arkun perässä maailman seuratessa tilannetta murheellisena ja kauhuissaan. Kun prinsessa Diana haudattiin, miljardit ihmiset miettivät, miltä prinsseistä tuntui, mitä he ajattelivat ja miten heidän elämänsä sujuisi siitä eteenpäin.

Järkähtämättömän rehellisesti kirjoitettu Varamies on ohittamaton kirja täynnä oivalluksia, paljastuksia, itsetutkiskelua ja vaikeuksien kautta saavutettua viisautta rakkauden voimasta, joka voittaa surun.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!