OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Inflaatio hidastuu, mutta elintarvikkeiden hinnat jatkavat paikoin nousuaan: katso millaista hintakehitys on Euroopassa

Elintarvikkeiden hinnat ovat olleet yksi syksyn ja talven suurimmista puheenaiheista Euroopassa. Vaikka inflaatio on hidastunut, ruoan hinnat ovat paikoin jatkaneet kipuamistaan, kertoo EU:n tilastotoimisto Eurostat. Suomessa elintarvikkeet ovat olleet noin 16,5 prosenttia kalliimpia kuin vuotta aiemmin. Eniten hinnat ovat nousseet Unkarissa, jossa nousua tapahtunut lähes 50 prosenttia. Toiseksi pahiten on inflaatio on koetellut Liettuaa, jossa elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet 33,5 prosenttia. Virossa nousu on ollut 30,8 prosenttia, listaa Euronews. Vähimmällä puolestaan on selvinnyt Luxemburg, jossa nousu on ollut 11,1 prosenttia. Myös Irlannissa (12,1 prosenttia) ja Kyproksella (12,2 prosenttia) hintojen nousu on jäänyt alle EU:n keskiarvon.

Vaikka ruoka on vuoden aikana kallistunut, ei inflaatio ole osunut kaikkiin elintarvikkeisiin tasavertaisesti. Venäjän hyökkäyssodan käynnistämä energiakriisi ja epävarmuus viljamarkkinoilla ovat näkyneet esimerkiksi vilja- ja maitotuotteiden hinnassa. Siksi esimerkiksi Unkarissa leivän hinta on noussut peräti 82,1 prosenttia. Sen sijaan hedelmien, vihannesten kohdalla nousu on ollut maltillisempaa.

Euronewsin mukaan suurimmat nousut EU-maissa on nähty täysmaidon, kananmunien, sokerin, öljyn ja muiden rasvojen hinnoissa. Esimerkiksi Virossa sokerin hinta on kaksinkertaistunut. Tšekissä sokerin hinta on noussut 98,9 prosenttia ja Puolassa 87,4 prosenttia. Ruotsissa, Tanskassa ja Luxemburgissa hinnankorotus on ollut kymmenen prosentin luokkaa, Suomessa noin 13 prosenttia. Myös kananmunien kuluttajahinta on noussut roimasti; esimerkiksi Tšekissä nousua oli 92,5 prosenttia, kun EU:n keskiarvo on ollut 30 prosenttia. Suomessa kananmunien hinta on noussut 36,9 prosenttia.

Elintarvikkeiden hintakehitystä voi seurata Eurostatin sivuilla.

Lähde: Euronews, Eurostat