OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ksylitoliviikko 20 vuotta – päiväkoti tärkeässä roolissa fiksun tavan juurruttajana

Ksylitoliviikkoa vietetään 6.-12.2.2023. Teemaviikon tavoitteena on kertoa suun itsehoidon tärkeydestä ja muistuttaa ksylitolituotteiden eduista päivittäisessä hampaiden hoidossa. Ksylitoliviikkoa on vietetty jo vuodesta 2003.

Suomalaisille rakas hampaidenhoitotapa

Suomalaisille ksylitolipastillien terveyshyödyt tulevat tutuksi jo lapsena. Cloetta Suomi Oy:n tekemän uuden kyselytutkimuksen mukaan 94% päiväkodeista käyttää pastilleja päivittäin. Suuri osa päiväkodeista tarjoaa pastilleja nykyään kolme kertaa päivässä eli aamupalan, lounaan ja välipalan jälkeen.

Päivähoidossa tutkimuksissa todistetut ksylitolin hammasystävälliset vaikutukset tulevat tasapuolisesti kaikkien lasten saataville, kun happohyökkäykset katkaistaan pastilleilla päivähoitopäivien aikana.

– Tuen voimakkaasti ksylitolituotteiden käyttöä hammaskarieksen lisäehkäisyssä. Oikeanlainen ksylitolin käyttö tarkoittaa ksylitolituotteiden säännöllistä käyttöä. Tavoitteena on muun muassa syljen erityksen lisääminen ja suun ksylitolipitoisuuden lisääminen, sanoo prof. emer. Kauko K. Mäkinen, joka on tehnyt mittavan elämäntyön ksylitolitutkimuksen parissa.

Tutkimusten mukaan 5 grammaa ksylitolia päivässä auttaa pitämään hampaat terveinä. Ksylitolisuositus on sisältynyt Käypä hoito –suositukseen ja ravitsemussuosituksiin jo vuosia. Kokonaisen päiväkotivuoden pastillit maksavat noin 10 euroa per lapsi.

Happohyökkäyksen torjuminen on ykkössyy laittaa purkka tai ksylitolipastilli suuhun, mutta myös maku on tärkeä ksylitolituotteen valintakriteeri. Päiväkodeissa pastillit ovat näppäriä ja aikuistenkin keskuudessa pastillien käyttö lisääntyy. Koko Suomen mittakaavassa purukumi on edelleen ksylitolin yleisin tapa katkaista happohyökkäys.

Lähde: Cloetta