OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Agria Eläinvakuutus

Kevät tuo mukanaan mouruavat kissat

Kevään tullen nuori kissa saattaa alkaa käyttäytyä tavallisesta poikkeavalla tavalla: se saattaa naukua ja mouruta jatkuvasti, sille voi tulla karvanlähtöä ja kissa voi vaikuttaa stressaantuneelta. Erikoisen käytöksen taustalla on mitä todennäköisimmin naaraskissojen kiima-aika. Pysyvin ratkaisu kissan kiiman estoon ja mouruamisen kitkemiseen on kissan sterilisaatio- tai kastraatioleikkaus, joka on suositeltava toimenpide jokaiselle lemmikkikissalle. Leikkaamattomat ja vapaana ulkoilevat kissat aiheuttavat monia ongelmia.

Naaraskissa tulee sukukypsäksi tavallisesti noin 4–12 kuukauden iässä, riippuen rodusta, syntymävuodenajasta, ympäristöstä ja myös ruokinnasta. Naaraskissan kiima-aika kestää parista päivästä jopa pariin viikkoon ja kiimakierto on lähes ympärivuotista. Keskitalvella kiimoja ei välttämättä tule, mutta kun päivä alkaa tammikuussa pidentyä, kissojen aktiivisuus lisääntyy ja helmi–huhtikuu onkin kissojen kiiman huippuaikaa. Nuoren kissan ensimmäinen kiima-aika ajoittuu yleensä juuri keväälle.

Kissan käytös kiima-aikana

Kiima-aikana naaraskissa kulkee usein häntä sivussa, kierii lattialla ja naukuu tai mouruaa kovaan ääneen houkutellakseen uroskissoja luokseen. Kiima-ajat voivat stressata kissaa ja sen seurauksena kissa voi laihtua ja siltä voi lähteä tavallista enemmän karvaa.

Kiiman aikana kissan ruokahalu on usein huono ja kissa voi alkaa merkkailemaan sisällä. Kissa saattaa myös yrittää päästä ulos kollien luokse, eli kissanomistajan tulee olla tarkkana avatessaan ulko-ovea ja ikkunoita, ettei kissa pääse livahtamaan ulos.

Kiimassa olevan naaraskissan tuoksu ja sen naukuminen voivat vaikuttaa myös lähialueen uroskissoihin. Leikkaamaton uroskissa voi muuttua levottomaksi, kieltäytyä syömästä ja naukua tai mouruta naaraiden perään äänekkäästi. Myös uroskissa saattaa yrittää karata kutsuvien naaraiden luokse.

Uroskissa voi myös stressaantua ja turhautua. Stressin merkkejä ovat muun muassa karvanlähtö, laihtuminen, aggressiivinen käytös ja pakonomainen edestakaisin kulkeminen sisällä, usein yhdellä tietyllä alueella.

Kissan kastrointi tai sterilointi

Pysyvin ratkaisu kissan kiiman estoon ja mouruamisen kitkemiseen on kissan sterilisaatio- tai kastraatioleikkaus, joka on suositeltava toimenpide jokaiselle lemmikkikissalle. Sterilisaatio ja kastraatio ovat rutiinitoimenpiteitä, joista potilas toipuu yleensä nopeasti.

Leikkaus suositellaan tehtäväksi ennen kissan tuloa sukukypsäksi. Naaraskissan sukukypsyys voi alkaa jo 5 kuukauden ikäisenä ja uroskissan hieman myöhemmin, yleensä noin 8 kuukauden ikäisenä. Ennen sukukypsyyttä tehdyillä leikkauksilla pystytään pienentämään naaraskissan maitorauhaskasvainriskiä ja ehkäisemään uroskissan ei-toivottua käyttäytymistä, kuten merkkailua ja karkailua.

Yleensä leikkaus rauhoittaa kissaa ja parantaa sen elämänlaatua merkittävästi. Kissan steriloinnin tai kastroinnin jälkeen naaraille ei tule enää kiima-aikoja ja urokset eivät reagoi naaraiden kiima-aikoihin. Leikatulle kissalle ei myöskään voi tulla vahinkopentueita.

Vapaana ulkoilevien kissojen leikkauttaminen on ehdottoman tärkeää populaatiokissaongelman ratkaisemiseksi. Leikkaamattomat ja vapaana ulkoilevat kissat lisääntyvät nopeasti. Kun sukukypsän naaraskissan kiima toistuu jopa 2–3 viikon välein, se voi saada vuodessa jopa kolme pentuetta. Koko elämänsä aikana leikkaamaton kissa voi saada yhteensä jopa yli sata pentua.

Kun kissa sitten synnyttää pentunsa itse valitsemaansa paikkaan, jäävät pennut useimmiten kodittomiksi ja villiintyvät luonnossa. Näistä kissoista muodostuu hallitsemattomia kissapopulaatioita, joissa kissat kärsivät monista sairauksista ja sisäsiittoisuuden mukanaan tuomista ongelmista. Lisäksi ne tuhoavat ympäröivää linnustoa saalistamalla lintujen pesintäaikaan. Ulkona vapaana liikkuvalla kissalla on luonnollisesti myös suuri tapaturmariski.

Lähes ainoa haittapuoli kissan leikkauttamisessa on se, että kissa saattaa lihoa herkemmin. Tämä johtuu hormonitoiminnan muutoksen aiheuttamasta aineenvaihdunnan hidastumisesta. Ylipaino altistaa kissaa muun muassa sokeritaudille, virtsatiesairauksille ja nivelrikolle.

Agria Eläinvakuutus