OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Viron saunavuosi lämmittää myös suomalaisia

Kuvaaja: Pixabay

Suomalaisia ja virolaisia yhdistää kielen ja lähinaapuruuden lisäksi kuuma rakkaus saunomiseen. Saunaa juhlistetaan Virossa teemavuodella, joka lämmittää paitsi saunojia, myös saunayrittäjiä ja muita saunojen omistajia. Saunavuoden aikana järjestetään muiden muassa akateemisia saunaluentoja, saunamaratoneja ja pääsyjä yksityissaunoihin, sekä rakennetaan virolaiseen tapaan myös uudenlaista sauna-alustataloutta. Viron saunavuosi tarjoaa monipuolisia ja suomalaisillekin eksoottisia kokemuksia niin satunnaisille saunojille, kuin intohimoisille harrastajillekin. Virossa on yli 100 000 saunaa.

Sauna kuuluu olennaisena osana myös virolaiseen kulttuuriin. Maan kiinteistörekisterin mukaan Virossa on 100 100 saunaa. Kuva: Toomas Tuul, Visit Estonia

Suomenlahden alueen saunaperinteiden juuret juontavat tuhansien vuosien taakse. Ennen vanhaan saunassa löylyteltiin huolet ja jännitykset savuna ilmaan, mutta se toimi myös synnytyssalina ja sairastupana. Kotisaunat lämpiävät Virossa edelleen viikonloppuisin ja juhlapyhinä, eikä virolaisilla yleisesti ole niin pientä ilon aihetta, etteikö sen kunniaksi voisi lämmittää saunan. Suomalaisille vieraille loma- tai työmatka lähinaapuriin on luonnollisesti saunan arvoinen asia.

“Suomalaisen on helppo lähteä Viroon saunomaan, sillä normaalin saunaetiketin hallitsemalla ja hyviä saunatapoja noudattamalla pärjää virolaisessa saunassa kuin kotonaan. Pieniä eroja kuitenkin löytyy, joista vihta, tai vastakulttuuri on yksi. Virolaiset vihtovat myös yleisissä saunoissa ja perinteisen koivun lisäksi tarjolla on vastoja moneen lähtöön. Tammeen ja muihin lehtipuulajeihin lisätään toisinaan tuoksuvia kukkia ja yrttejä. Kovanahkaisille on tarjolla myös katajaisia vihtoja ja saunahatut ovat Virossa enemmän sääntö kuin poikkeus. Viron savusaunakulttuuri on maailmankuulua ja maassa arvostetaan saunomisen perimätietoa”, kertoo kansainvälisen saunaliiton ISA:n presidentti Risto Elomaa.

Võrumaan savusaunaperinne on säilynyt lähes muuttumattomana tuhannen vuoden takaa aina nykypäiviin, ja se on listattu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Savvusannan eli savusaunan lämmittäminen on oma taiteenlajinsa ja saunomiseen kuuluu erilaisia rituaaleja. Esimerkiksi võrunmaalaiseen tavan mukaan saunaan astuttaessa kiuasta, eli saunan henkeä tervehditään erilaisin loitsuin.

Saunaperinteiden ylläpidon lisäksi Virossa on viime vuosina myös panostettu saunakulttuurin kehittämiseen ja kansainvälistämiseen innovaatioiden avulla. Võrtsijärven rannalla päreistä käsin tehdyt Iglusaunat löytyvät jo useiden maailmantähtien, kuten Oscar-voittaja Matthew McConaugheyn, huippukokki Gordon Ramsayn, jalkapallotähti David Beckhamin ja ohjaaja Guy Richien pihoilta. Löylyä kiuashuoneen katonrajasta lauteiden alle kierrättävä Saunum-saunaratkaisu on toinen esimerkki rohkeasta virolaisesta sauna-ajattelusta. Vuonna 2014 perustettu Saunum löytyy Nasdaqin Baltian First North -pörssilistalta ytimekkäällä nimellä SAUNA.

Saunatiestä saunavuosi

Viron Saunavuosi-idean takana on intohimoinen saunoja, toimittaja Rein Sikk ja Viron maatilamatkailuyhdistys, joka jo aiemmin perusti Viron saunatie -verkoston. Julkisten saunojen lisäksi Eesti saunateeltä löytyy lähes 30 maatilamajoituskohdetta saunoineen. 

Lähde: Wolfcom