OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

OP: Suomalaiset ovat sijoittaneet tänä vuonna ennätyksellisen paljon korkorahastoihin – ”Näkemyksemme mukaan korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat suotuisat”

OP:n asiakkaiden tämän vuoden kaksi ostetuinta rahastoa ovat olleet korkorahastoja. Vielä vuosi sitten korkorahastot eivät olleet ostetuimpien rahastojen listalla. OP:n sijoitusnäkemyksessä suositaan nyt korkosijoituksia, joiden tuotto voi kohota jopa kuuden prosentin tuntumaan.

Suomalaiset ovat innostuneet korkorahastoista, kertoo OP:n asiakasdata. Niihin sijoitetaan huomattavasti enemmän kuin vuosina 2020, 2021 ja 2022.

OP:n henkilöasiakkaiden tämän vuoden tammi-toukokuun kaksi netto-ostetuinta rahastoa olivat lyhyen koron rahastot OP-Korkotuotto ja OP-Euro. Vielä viime vuoden tammi-toukokuussa kymmenen netto-ostetuimman rahaston joukossa ei ollut yhtäkään korkorahastoa. Samoin korkorahastot eivät yltäneet kymmenen ostetuimmat rahaston joukkoon vuoden 2020 ja 2021 tilastoissa.

OP-Korkotuoton rahasto-osuudenomistajien määrä on kasvanut tänä vuonna 34 prosenttia ja se on tänä vuonna suhteellisesti eniten uusia osuudenomistajia saanut OP:n rahasto.

– Korot nousivat viime vuonna voimakkaasti, joka tarkoitti korkosijoittajalle huonoa vuotta. Korkosijoitusten arvot laskivat keskimäärin 10 prosenttia vuoden 2022 aikana. Nyt kohonnut korkotaso tarjoaa kuitenkin seuraavia vuosia ajatellen hyvän tuottomahdollisuuden. Korot ovat tehneet paluun suomalaisten sijoitussalkkuihin, sanoo OP Varainhoidon arvopaperisijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.

”Suosimme varainhoidossamme nyt korkosijoituksia”

Kokkarisen mukaan markkinoiden tuotto-odotukset koroille seuraavalle 12 kuukaudelle vaihtelevat vajaasta 3 prosentista reiluun 6 prosenttiin. Tuotto-odotus riippuu korko-omaisuusluokan riskisyydestä.

– Juokseva tuotto liikkuu nyt lyhyen korkojen markkinassa noin 3,25 prosentin tasolla, kun se oli noin 0 prosentin tasolla vuosi sitten. Pidempien korkojen markkinoilla, jotka koostuvat pääosin valtionlainoista, tuotot liikkuvat noin 3 prosentin tasolla. Sama luku oli vuosi sitten noin 0 prosenttia. Selvästi riskisempien kehittyvien talouksien lainojen ja heikommin luottoluokiteltujen yrityslainojen odotetaan tuottavan 6–7 prosenttia, kertoo Kokkarinen.

Laskevien korkojen ympäristössä korkosijoitukset tuottaisivat lähivuosina paremmin kuin juokseva tuotto antaa olettaa.

– Suosimme nyt varainhoidossamme korkosijoituksia. Nykyisessä taloussuhdanteessa, missä taantuman riski on normaalia korkeampi, korot saattavat laskea nopeasti. Tämä nostaisi korkosijoitusten nykyarvoa, ja siten myös alkuperäistä tuotto-odotusta, sanoo Kokkarinen.

Korkosijoittajalle riskinä on tällä hetkellä korkojen nousun jatkuminen.

– Nousu voisi jatkua esimerkiksi siinä tapauksessa, että inflaatio ei rahapolitiikan kiristymisestä huolimatta laske, ja keskuspankit olisivat pakotettuja pitämään ohjauskorot korkealla pidempään tai jopa jatkamaan nostoja. Tällöin pitää kuitenkin huomioida, että nykyinen korkotaso toimii jo selvänä ”tuottopuskurina”, eikä korkosijoitusten arvonlasku todennäköisesti olisi yhtä suuri kuin viime vuonna, sanoo Kokkarinen.