OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Maahanmuutto Suomeen jatkuu korkealla tasolla – opiskelu Suomessa kiinnostaa yhä useampaa

Maahanmuuton kasvu muodostuu pääasiassa työn ja opiskelun perusteella Suomeen muuttavista sekä heidän perheenjäsenistään. Samalla Euroopassa nousseet kansainvälisen suojelun hakemusmäärät eivät näy Suomessa. Tämä kaikki selviää Maahanmuuttoviraston uudesta Maahanmuutto Suomeen -katsauksesta.

Alkuvuonna 2023 ensimmäisiä työperusteisia oleskelulupahakemuksia jätettiin yhteensä 7 343. Määrä on hieman edellisvuotta alhaisempi.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti merkittävästi hakemusmäärien kehitykseen vuonna 2022 ja 2023. Sodan myötä hakemusten määrä romahti erityisesti kausityössä, kertoo Maahanmuuttoviraston kehitysjohtaja Johannes Hirvelä.

Venäjän kansalaisten hakemusmäärä on vuoden 2023 aikana tasaantunut viime vuoden ennätyksellisestä tasosta.

Suurin osa työperusteisista oleskelulupahakemuksista on työntekijän oleskelulupahakemuksia (TTOL). Erityisesti sosiaali- ja terveysalalle tehtyjen myönteisten päätösten määrä on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina. Kasvun taustalla on hoitajapula ja yritysten kansainvälisten rekrytointien lisääntyminen.

Opiskelijoiden ensimmäisten oleskelulupahakemusten määrä kasvaa voimakkaasti
Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa yhä useampaa. Opiskelijoiden oleskelulupia koskevat lakimuutokset lisäsivät viime vuonna Suomeen hakeutuvien kansainvälisten opiskelijoiden määrää. Alkuvuoden hakemusmäärän perusteella kasvu on jatkunut entisestään.

Oleskeluluvan myöntäminen koko tutkinnon suorittamisen ajalle sekä laajempi työnteko-oikeus ovat myös vaikuttaneet perheellisten opiskelijoiden määrän kasvuun.

Opiskelijan oleskelulupaa tammi-toukokuussa 2023 hakeneista selkeä enemmistö oli tutkinto-opiskelijoita. Heidän osuutensa kaikista hakijoista oli 90 %. Vuoden 2023 alussa eniten hakemuksia jättivät Kiinan, Sri Lankan, Bangladeshin, Intian ja Pakistanin kansalaiset.

Euroopassa voimakkaasti kasvaneet kansainvälisen suojelun hakemusmäärät eivät näy Suomessa
Kansainvälisen suojelun hakemusmäärät ovat olleet Euroopan unionin alueella kasvussa. Vuonna 2022 kokonaishakemusmäärä ylitti 950 000 rajan ensimmäisen kerran vuoden 2016 jälkeen. Maaliskuussa 2023 EU-alueella jätettiin yhteensä noin 84 000 ensimmäistä turvapaikkahakemusta.

Euroopassa voimakkaasti kasvaneet turvapaikkahakemusmäärät eivät ole heijastuneet Suomeen. Toukokuun 2023 loppuun mennessä Suomessa jätettiin yhteensä 1 310 ensimmäistä turvapaikkahakemusta. Eniten turvapaikkaa ovat hakeneet Somalian, Venäjän, Afganistanin, Turkin ja Iranin kansalaiset.

– Vaikka Euroopan ennätykselliset turvapaikanhakijamäärät eivät näykään Suomessa, olosuhteet jatkuvat jännitteisinä monissa Suomelle keskeisissä lähtömaissa, kuten Somaliassa ja Afganistanissa. Myös muun Euroopan turvapaikkajärjestelmän kuormittuminen voi heijastua viiveellä Suomeen. Olemme varautuneet tähän, kertoo Hirvelä.

Ukrainasta sotaa paenneiden tilapäisen suojelun hakemusmäärä on ollut laskusuuntainen. Tilapäisen suojelun hakemuksia on toukokuun loppuun mennessä jätetty yhteensä 8 722. Vaikka hakemusmäärä on pysynyt maltillisena, sodan aiheuttaman muuttoliikkeen odotetaan jatkuvan vielä vuosien 2023 ja 2024 ajan.

Uusi tilastokatsaus tarjoaa tietoa ajankohtaisista ilmiöistä
Maahanmuuttovirasto on julkaissut vuoden ensimmäisen Maahanmuutto Suomeen -katsauksen verkkosivuillaan. Katsauksen tarkoituksena on luoda ymmärrystä Suomeen kohdistuvasta maahanmuutosta ja sen taustasyistä.

– Uudella tietotuotteella Maahanmuuttovirasto haluaa palvella maahanmuutosta kiinnostuneita tiedon käyttäjiä yhteiskunnassa. Me julkaisemme kattavasti tilastojamme sekä edellisvuotta koskevia vuosikatsauksia, mutta jatkossa haluamme nostaa aiempaa tiheämmin ja enemmän esiin myös yleistajuisia ja ajankohtaisia nostoja Suomeen suuntautuvasta maahanmuutosta, kertoo Hirvelä.

Maahanmuutto Suomeen -katsauksen tarkoituksena on avata Maahanmuuttoviraston prosesseja sekä niissä tapahtuvia muutoksia kiinnostavalla ja visuaalisella tavalla.

– Maahanmuutto Suomeen -katsaus on lajissaan ensimmäinen, ja sen ovat tuottaneet Maahanmuuttoviraston asiantuntijat. Pilottijulkaisun yhteydessä arvioimme käyttäjiltä tullutta palautetta ja toiveita niin tilannekuvan sisällön kuin formaatin suhteen. Tavoitteenamme on vastata tiedon käyttäjien tarpeisiin ja julkaista katsaus säännöllisesti, kertoo Hirvelä.

Lisää tilastotietoa Maahanmuutto Suomeen -katsauksessa.

Lähde: Maahanmuuttoviarsto