OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Millainen on hyvä salasana?

Kaikilla on netissä henkilökohtaisia tietoja, joita emme soisi vuodettavan ulkopuolisten käsiin. Valitettavasti suuri osa näistä tiedoista on suojattu varsin heikoilla salasanoilla. Tämä johtunee siitä, että ihmiset suosivat usein helposti muistettavia salasanoja. Vahva salasana auttaa pitämään tiedot turvassa, eikä sellaisen laatiminen ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa. Kotimainen hosting-palvelu Wepardi listasi ohjeet hyvän salasanan luomiseen.

Mikä on vahva salasana?

Vahva salasana on sellainen, joka ei ole helposti arvattavissa. Hakkerit käyttävät salasanojen. murtamiseen erilaisia ​​kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmiä kokeilevia ohjelmia. Lyhyiden, pelkästään kirjaimista koostuvien salasanojen murtaminen käy nopeasti. Vahva salasana koostuukin isojen ja pienten kirjainten, numeroiden ja erikoismerkkien yhdistelmästä.

Hyvä salasana on pitkä

Vahva salasana on vähintään 12 merkin pituinen, mutta pidempi on aina parempi. Moni suosii nykyään salasanan sijaan salasanalauseita, jotka on helppo muistaa, mutta vaikeampi murtaa. Jokainen lisämerkki vahvistaa salasanaa, koska se lisää mahdollisten merkkiyhdistelmien määrää. Erikoismerkkien lisääminen joukkoon parantaa murtovarmuutta entisestään. 

Hyvä salasana ei ole ilmeinen

Kuten sanottu, hyvää salasanaa on toisen vaikea arvata. Suositut salasanat, kuten ”salasana” ja ”12345”, ovat hyödyttömiä, samoin kuin mieleenpainuvia näppäimistöpolut, kuten “qwerty”. Salasana ei tulisi myöskään perustua sellaisiin tietoihin, jotka on helppo selvittää esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Skippaa siis syntymäpäivät ja lemmikkien nimet.

Vältä aiemmin käyttämiäsi salasanoja

Kun vahva salasana on kerran luoto, tekisi sitä tietenkin mieli käyttää kaikkialla. Älä kuitenkaan käytä samaa salasanaa useaan kertaan, koska tällöin yhden salasanan murtanut hakkeri voi vaarantaa useita tilejä. Laadi aina jokaiselle tilille oma salasana, äläkä kierrätä myöskään vanhoja salasanoja. 

Salasanat ovat yksi osa turvallista toimintaa netissä. Muista aina panostaa tietoturvaan myös omilla verkkosivuillasi.

Lähde: Wepardi