OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Designvintti kutsuu jälleen yleisöä kokoelmatyön pariin

Margareta Ahlstedt-Willandt. Arkistokuva.

Toiminnallisessa näyttelyssä Designmuseon Designvintillä pääsee kurkistamaan kulissien taakse osallistuen halutessaan myös aitojen museoesineiden tutkimiseen ja tallentamiseen. Vintillä on myös mahdollisuus inspiroitua kulloinkin vuorossa olevasta tallennuskokonaisuudesta. Tällä kertaa käsittelyssä on tekstiilitaiteilija Margareta Ahlstedt-Willandtin aineisto.

Taiteilija Margareta Ahlstedt-Willandtin (1888–1967) tytär Anja Makkonen lahjoitti Designmuseolle arkistokokonaisuuden, joka sisältää kangasnäytteitä, tekstiililuonnoksia, valokuvia ja arkistomateriaalia. Designmuseo kutsuu yleisön tutustumaan taiteilijan aineistoihin, sekä halutessaan kokeilemaan kokoelmatyötä tallettamalla merkittävää aineistoa osaksi Designmuseon digitaalista arkistoa.

Kuka oli tekstiilitaiteilija Margareta Ahlstedt-Willandt?

Margareta Ahlstedt-Willandt opiskeli Helsingissä Taideteollisuuskeskuskoulun mallipiirustusosastolla vuosina 1908–1913. Tuolloin koulussa ei ollut vielä tekstiilitaiteen omaa opetusta, vaan hän hankki käytännön taitoja Wetterhoffin kudontakursseilla Hämeenlinnasta.

Monien naistaiteilijoiden tavoin Margareta erikoistui käsin kudottujen tekstiilien suunnittelijaksi, ja perusti oman yrityksen Helsinkiin. Vuonna 1924 perustettu koristetaiteellinen toimisto ja kutomo myi käsityömalleja, valmisti tilausten mukaan kudottuja tekstiilejä, käsin painettuja ja maalattuja kankaita ja antoi asiakkaille neuvoja värien valinnassa ja kodin sisustuksessa.

– Käsityönä valmistetut, taiteelliset tekstiilit kiinnostivat kodinsisustajia. Margareta perusti 1920-luvun lopulla kollegojensa Greta Skogsterin ja Elsa Kallion kanssa myymälän Yrjönkadun ja Ratakadun kulmaan Helsinkiin. Myöhemmin tämä liike sulautui Stockmannin tavaratalon taideteollisuusosastoon, kertoo yli-intentendetti Merja Vilhunen Designmuseosta.

Margareta Ahlstedt-Willandt, Helsinki, kuvakudos, 1950. Villa, käsinkudottu. Kuva: Rauno Träskelin, Desingmuseo Helsinki

Myöhemmin Margaretan oma kutomo erikoistui käyttötekstiilien tuotantoon. Se toimi aluksi Yrjönkadulla ja myöhemmin Kruununhaassa ja työllisti parhaimmillaan kymmenkunta henkilöä. 1950-luvulla suosittuja tuotteita olivat kalastajalangasta kudotut ikkunaverhot sekä pienet kuvakudokset ja kuvakudostyynyt. Kukka-aiheisissa kuvakudoksissa voitiin säästeliäästi käyttää kutomosta ylijääneitä lankoja.

Margareta ylläpiti omaa kutomoaan vuoteen 1957 asti. Koko uransa ajan hän kutoi itse kuvakudoksia ja oli aktiivinen tekstiilitaiteilija vielä yli 70-vuotiaana. Ahlstedt-Willandt suunnitteli jonkin verran kirkkotekstiilejä ja myös karvalankamattoja Aaltosen mattokutomolle Kiikassa, Satakunnassa.

Margareta Ahlstedt-Willandt palkittiin monissa kansainvälisissä taideteollisuusnäyttelyissä ja hänellä oli vuonna 1930 yksityisnäyttely Taideteollisuusmuseossa (nyk. Designmuseo). Muistonäyttely järjestettiin Designmuseossa vuonna 1988.

Designvintti ja Margareta Ahlstedt-Willandtin aineisto ovat yleisölle avoinna joka tiistai 15.10. – 17.12.2019 kello 13-19. Kulku tilaan hissillä, lähdöt museon aulasta tasatunnein. Muina aikoina tila on tutkijoiden käytössä pyynnöstä (yhteydenotot museon tallennusosastolle). Maksullisia opastuksia kouluryhmille voi tiedustella: info@designmuseum.fi

Lisätietoja Designvintistä.

Lokakuussa järjestettävässä Designillassa Designmuseon vastaava museolehtori Leena Svinhufvud kertoo Designvintin tietoiskussa kutovista naissuunnittelijoista. Tietoiskut pidetään ti 29.10. klo 17 ja 18:30. Lisätietoja tapahtumasta.