OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuinka tehdä pressopannulla kahvia luonnossa?

Monet ovat tottuneet metsäkävelylle mentäessä nappaamaan kahvit mukaan termosmukissa. Kahvi kuitenkin maistuu kaikista parhaimmalta tuoreeltaan ja kitkeröityy helposti, jos se seisoo pitkään. Kuinka sitten nauttia kahvia luonnon helmassa vastavalmistettuna, jos ei ole mahdollista tehdä nuotiota?

Tämä onnistuu pressopannun avulla! Pressopannu on teräksinen tai lasinen kannu, jossa suodattimena toimii teräksinen mäntä. Pressopannun avulla kahvista tulee vahvempaa kuin perinteisellä kahvinkeittimellä keittämällä. Siinä kahvijauhe on suoraan kosketuksissa veden kanssa, joten kahviin liukenee enemmän aromaattisia öljyjä. Pressopannu on myös hyvin pieni ja siksi se kulkeekin helposti mukana esimerkiksi rinkassa.

Tarvitset pressopannukahviin:

Jos ei ole mahdollista tehdä nuotiota, kuuma vesi kannattaa ottaa mukaan termosmukissa, jolloin kahvivedet kulkevat kätevästi mukana.

1. VAIHE:

Jauha mukaan ottamasi kahvipavut. Yhteen kuppiin tulee papuja noin 15 grammaa. Nämä kannattaa mitata kotona valmiiksi ja kuljettaa luontoon mukaan esimerkiksi uudelleen suljettavassa pussissa, jolloin pavut eivät pääse kosketuksiin ilman kanssa.

2. VAIHE:

Kaada hieman kuumaa vettä pressopannuun, jotta pannu saadaan lämmitettyä eikä kahvista tule haaleaa.

3. VAIHE:

Kaada kuumennusvesi pois pressopannusta. Mittaa kahvivesi mitan avulla ja kaada se jauhettujen papujen kanssa pressopannuun. Vettä tulee yhteen kuppiin noin kaksi desiä.

4. VAIHE:

Anna kahvin uuttua noin kuusi minuuttia.

5. VAIHE:

Paina mäntä alas hitaasti. Jos männän painaa alas liian nopeasti, kahvipurua saattaa jäädä juotavan kahvin sekaan.

6. VAIHE:

Nauti kahvi heti tuoreeltaan, jotta se ei kitkeröidy.

VINKKEJÄ:

– Kahvimyllyn jauhatusaste tulee säätää hieman karkeammaksi kuin suodatinkahvin. Kannattaa kokeilla eri karkeuksia, sillä ne vaikuttavat kahvin makuun.

– Myös veden lämpötila ja uutosaika vaikuttavat kahvin makuun. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!