OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miksi tulisi muistaa riittävä nesteytys

“Juo riittävästi”, sanotaan. Ja näinhän se onkin. Jokaisen meistä tulisi muistaa juoda riittävästi joka päivä. Ihmisen keho tarvitsee vettä ja juomisen unohtaminen saattaa johtaa yllättäviinkin seurauksiin.

Juomisen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun liikutaan. Harrastuksiin kannattaakin ottaa aina juomapullo mukaan. Juomapulloa kannattaa toki pitää mukana muutenkin, vaikka harrastaisitkin vain istumaharrastusta, kuten maalausta tai käsitöitä. Juominen kannattaa muistaa, vaikka selaimessasi olisi parhaat nettikasinot.com tutkiessasi läpi netin pelisivustoja.

Juoda täytyy siis sekä istuessasi paikallaan että liikkuessasi. On kuitenkin hyvin yleistä, että juominen unohtuu syystä tai toisesta. Seuraavaksi kerromme, miksi kannattaa ehdottomasti pitää juomapulloa mukana, missä ikinä kuljetkin.

Paljonko tulisi juoda

Paljonko vettä tai muita nesteitä tulisi sitten juoda päivän aikana? Määrä on jokaisella yksilöllinen, mutta hyvän määrän voisi arvioida karkeasti olevan noin 1,5 – 2,5 litraa päivässä. Tämä tarkoittaa noin 8-12 lasillista.

Vettä kannattaa juoda tasaisesti pitkin päivää. Nesteistä suurinta osaa ei siis kannata nauttia yhdellä kertaa, vaan on paras jakaa nestemäärä tasaisesti koko päivälle.

Nesteytyksen suhteen kannattaa muistaa, että vettäkin on mahdollista juoda liikaa. Siispä ei kannata juoda litratolkulla, vaan pysytellä suosituksissa.

Miksi riittävä nesteytys on tärkeää?

Tämä on oleellisin juomiseen liittyvä kysymys. Keho ensinnäkin tarvitsee nestettä puhdistautuakseen. Munuaiset tarvitsevat jatkuvasti vettä ja sitä täytyykin niille tarjota säännöllisesti. Nesteytys vaikuttaa myös muihin kehonosiin, kuten ruuansulatukseen ja aineenvaihduntaan.

Mikäli ihminen ei saa päivän aikana tarpeeksi nestettä, seurauksena voi olla päänsärky. Jos päivän aikana nautituilla juomilla on taipumus poistaa nestettä, ei tällaisten nesteiden nauttiminen ole eduksi. Siispä esimerkiksi kahvin tai alkoholijuomien nauttiminen ei edistä nesteiden saantia. Jos siis nautit aamulla mieluiten kahvia, kannattaa juoda lisäksi vastaava määrä vettä.

Riittävällä nesteen saannilla on merkitystä jopa stressinhallinnan suhteen. Keho ja aivot tarvitsevat nestettä toimiakseen oikein ja niinpä nesteiden nauttiminen ennen jännittävää tai haastavaa tilannetta on fiksua.

Ja nyt pääsemmekin toiseen ihmisen terveydelle hyvin oleelliseen aiheeseen, nimittäin unenlaatuun. Vedenjuonti vaikuttaa suuresti ihmisen nukkumiseen. Miten? Jos ihminen ei ole juonut päivän aikana riittävästi, hänen kehonsa saattaa olla illan tullen nestehukkatilassa. Jos ihminen menee tällaisessa tilassa nukkumaan, on nukahtaminen vaikeampaa. Nestehukka aiheuttaa myös yöllisiä heräämisiä. Tiesitkö muuten, että univaje aiheuttaa vastaavasti nesteytyksen tarpeen nousua seuraavalle päivälle? Jos ihminen ei tällöinkään nauttisi riittävästi nesteitä, on kierre valmis: nukkuminen ei onnistu ja keho on nestehukkatilassa. Tilannetta monimutkaistaa vielä univajeen aiheuttama kehon stressitila, joka vielä osaltaan lisää nesteen haihtumista kehossa ja kasvattaa näinollen tarvetta juoda.

Kesä ja ikääntyneiden nesteytystarve

Erityisesti iäkkäiden nesteytys on hyvin tärkeää kesällä. Kuuma ilma lisää nesteytyksen tarvetta entisestään. Iäkkäiden nesteen tarpeeseen vaikuttaa erityisesti kehon oman lämmönsäätelyjärjestelmän sekä munuaisten toiminnan heikentyminen. Iäkkäiden henkilöiden tulee siis pitää erityistä huolta nestetasapainon ylläpitämisestä.

Mikäli nestehukka ehtii iskemään, on iäkkään ihmisen oireina muunmuassa suun kuivuminen, virtsaamisen vähentyminen, päänsärky, ummetus, jalkojen turvotus, huimaus ja huonovointisuus. Silloin, kun näitä oireita on, on ihmisellä jo nestehukka ja tällöin tulee nopeasti pyrkiä tasapainottamaan nestetasapainoa.

Kuinka paljon ikääntyneiden nesteensaannin tarve sitten on? Määrä on itseasiassa nuoria suurempi. Tämä johtuu siitä, että ikääntyneen kehon nestemäärä on nuorta kehoa vähäisempi ja näinollen alttiimpi kuivumiselle. Nestettä kannattaa nauttia päivässä noin 1,5-2 litraa. Nesteensaantia edesauttaa myös nestemäisten ruokien, kuten keittojen, hedelmien, marjojen ja jogurttien nauttiminen.

Muista tänä kesänä juomapullo!

Juomapulloa suositellaan kaikille vauvasta vaariin, sillä kaikki me tarvitsemme nestettä – iästä riippumatta. Tarve juoda korostuu varsinkin kesällä, mutta tämä ei kuitenkaan tarkoita, että talvella tarvitsisi juoda merkittävästi vähemmän.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että vettä kannattaa nauttia heti herätessä korvataksesi yöllisen paaston aiheuttaman nestehukan. Juo päivän aikana noin 8-12 lasillista ja lisää extra-annoksia sen mukaan, kuinka paljon liikut ja hikoilet. Tämä tarkoittaa, että saunaan ja harrastuksiin kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan vesipullo.

Pidetään kiinni terveydestämme ja muistetaan, että vedenjuonti on todella helppo ja halpa tapa pitää oman kehon kokonaisvaltaisesta terveydestä huolta. Juomalla tarpeeksi voimme varmistaa, että keho voi mahdollisimman hyvin.