OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Laiskuus kunniaan! Anna akkujesi latautua tänä viikonloppuna

Sinunkin lähipiiristäsi löytyy todennäköisesti ainakin yksi henkilö, jolla täytyy olla aina jotain puuhaa. Tämä touhottaja siivoaa, laittaa ruokaa, järjestelee kaappeja ja jos omat askareet loppuvat kesken, pistää hän nenänsä muiden asioihin. Hän ei istu paikoillaan edes seurassa, sillä hänen mieleensä putkahtaa jatkuvasti askareita, jotka on hoidettava hetimmiten. Hän ei osaa kuvitella mitään pahempaa, kuin joutilaana oleminen.

Kenties tunnistat kuvauksesta äitisi, parhaan ystäväsi, tai jopa itsesi. Valitettavasti moni meistä on huomaamaattaankin hössöttäjä, joka tuntee aloillaan olemisesta huonoa omatuntoa. Työpaikalla saatetaan puskea töitä lounastauon läpi ja kotonakin luetaan vielä työsähköposteja. Viikonloput juostaan omissa ja lasten harrastuksissa, eikä kalenterissa näy yhtään tyhää hetkeä. Kotiaskareet ja arjen pyörittäminen on loputonta multitaskaamista. Olemme oppineet siihen, että laiskuus on pahasta. Mutta onko asia aina niin mustavalkoinen?

Elämme ajassa, jossa vauhti on kova ja meidän on jatkuvasti venyttävä moneen eri suuntaan. Kun hoidamme montaa asiaa samaan aikaan, tunnemme ylpeyttä siitä, miten tehokkaita olemme. Todellisuudessa lopputulos on yleensä, että moni asia tulee hoidettua vähän sinne päin, koska aikaa ja energiaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Ja vaikka kuinka yritämme lyhentää tehtävälistaamme, jotenkin se tuntuu aina vain kasvavan. Ei ihme, että yhteiksuntaamme piinaavat krooninen stressi, keskittymisvaikeudet ja burno outit. Joten, mikä neuvoksi?

No, vaikuttaa siltä, että meidän pitäisi yrittää toimia juuri päin vastion. Stylist ehdottaa, että meidän tulisi välillä muistaa hidastaa tahtia ja pyhittää aikaa laiskottelulle. Sekä keho että mieli tarvitsevat lepoa. Vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen mukaan joutilaisuus edistää luovaa ajattelua ja parempaa ongelmanratkaisukykyä. Kun aivomme ovat lepotilassa, säästyy henkistä ja fyysistä energiaa, jonka voimme sitten kohdentaa oikeasti tärkeisiin asioihin. Jos aivot käyvät jatkuvasti ylikierroksilla, eivät energiavarastot pääse koskaan latautumaan täyteen.

Laiska viikonloppu tarjoaa tilaisuuden pysähtymiseen hektisen viikon jälkeen. Kun et pyri täyttämään tyhjiä hetkiä turhalla touhotuksella, voit keskittyä kuuntelemaan, mitä kehosi ja mielesi oikeasti tarvitsevat. Kaipaatko unta, lenkkejä raittiissa ulkoilmassa, vai laatuaikaa läheistesi kanssa? On toki yksilöllistä, kuinka paljon kiireettömyyttä kukin tarvitsee, mutta tärkeintä on, että annat säännöllisesti itsellesi luvan olla laiska. Kun vietät viikonlopun kehon ehdoilla, heräät varmasti maanantaiaamuun energisempänä.

Lähde: Stylist