OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuntuvatko finnit ilmestyvän aina samaan kohtaan? Tässä kolme yleistä syytä

Tuntuuko, että finnit puhkeavat aina samaan paikkaan? Kenties otsa, nenä tai leuka ovat ongelma-alueitasi, joilla käyt jatkuvaa kamppailua. Se, mihin kohtaan näpyt nousevat, ei ole yhdentekevää, sillä monesti sinnikkäät finnit kielivät elämäntavoistasi tai muutoksista kehossasi. Esimerkiksi ruokavalio, liikunta, hormonit, lääkitys ja ympäristösaasteet voivat vaikuttaa siihen, missä epäpuhtauksia esiintyy. Aktiivisille liikkujille finnit selässä tai muualla kehossa saattavat olla tuttuja. Stressi taas näkyy usein näppyinä leuassa. Kun tunnistat ongelman aiheuttajan, on vaivaan helpompi puuttua ja parhaassa tapauksessa finneistä voi päästä eroon hyvinkin pienillä muutoksilla.

Stylist listasi kolme syytä, joiden takia finnit tuntuvat puhkeavat aina samaan kohtaan.

1. Finnien huono hoito

Jotkut kasvojen alueet ovat alttiimpia finneille kuin toiset. Esimerkiksi T-alueella talineritys on voimakkaampaa ja siks moni huomaa eniten epäpuhtauksia juuri tällä alueella. Hormonitoiminnasta johtuvat finnit esimerkiksi kuukautisten aikaan ilmestyvät tavallisimmin leuan ja poskien alueelle. Nykyään maskien käyttö aiheuttaa helposti finnejä alakasvoihin heilläkin, jotka eivät muuten kärsi epäpuhtauksista.

Oli syy mikä tahansa, kun finni puhkeaa, on sitä syytä hoitaa oikein. Esimerkiksi likaisin sormin puristelu pahentaa tilannetta entisestään.

– Jos finnit eivät saa parantua kunnolla, iholle jää tulehdus ja se on alttiimpi uusille finneille. Siksi on erittäin tärkeää löytää ja puuttua finnien taustasyihin, muuten niitä tulee jatkuvasti lisää ja lopulta ne voivat aiheuttaa ihoon arpia, varoittaa Skin Aestheticsin perustaja, tohtori Qian Xu.

Finnit paranevat yleensä itsestään ajan kanssa, mutta hyvää ihonhoitorutiinia ei pidä laiminlyödä. Epäpuhtauksien kanssa kamppailevan ihon hoidossa puhdistus on avainasemassa. Myös ihohuokoset tukkivia tuotteita on syytä välttää. Tulehtuneen ihon paranemista on edistää vahvistamalla ihon omaa suojakerrosta lisäämällä hoitorutiniin antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia.

2. Kasvojen koskettelu

Moni meistä koskettelee kasvojaan päivän mittaan usein sitä edes tiedostamatta. Valitettavasti samalla kasvoille kulkeutuu epäpuhtauksia ja kasvojen koskettelu onkin yksi itsepintaisten finnien tavallisimmista syypäistä.

– Kätemme ovat täynnä bakteereja, ja kun kosketamme ihoamme, nämä bakteerit voivat siirtyä kasvoillemme, sanoo tohtori Xu.

Kun iho on terve ja hyvinvoiva, se kykenee yleensä puolustautumaan näitä bakteereja vastaan. Ongelma on, että meillä on taipumus näprätä juuri niitä kohtia, joissa näpyt meitä vaivaavat.

– Näillä alueilla iho on jo valmiiksi tulehtunut, mikä tarkoittaa, että se on erityisen altis uusille finneille. Yhä uudelleen samaan kohtaan puhkeavat finnit voivat johtaa krooniseen tulehdukseen ja ihon arpeutumiseen, tohtori Xu muistuttaa.

Finnit paranevat paremmin, kun maltat pitää näppisi kurissa.

3. Hormonaaliset muutokset

Tohtori Xun mukaan hormoneilla ja geeneillä on merkittävä rooli siinä, kuinka paljon ja minne finnejä puhkeaa. Esimerkiksi se, missä talirauhaset sijaitsevat ja kuinka aktiivisia ne ovat, riippuu paljolti geeneistä. Akneen voi olla geneettinen taipumus, mutta myös hormoneilla on osansa asiassa.

– On hyvin yleistä, että akne puhkeaa juuri teini-iässä, murrosikään liittyvien hormonaalisten muutosten vuoksi, tohtori Xu sanoo.

Naisilla myös kuukautiset ja raskaus saattavat aiheuttaa hormoneista johtuvaa kukkimista. Iäkkäämmillä naisilla vaihdevuodet ja hormonikorvaushoito voi aiheuttaa uusia iho-ongelmia.

Omaan hormonitoimintaan ei voi ihonhoidolla vaikuttaa, mutta kyseessä on onneksi yleensä ohimenevä vaiva. Jos finneistä ei selviä kotihoidolla tai ne hankaloittavat arkea, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Esimerkiksi ehkäisypillerit saattavat tarjota naisille helpotusta hormoneista johtuviin näppyihin.

Lähde: Stylist